Funkcinės sultys: koncentruoti gamtos sąjungininkai šiuolaikinei sveikatai
Įvadas
Pasaulyje, kurį vis labiau apkrauna lėtinės ligos, sėslus gyvenimo būdas ir prastos mitybos įpročiai, susidomėjimas funkciniais maisto produktais ir gėrimais dar niekada nebuvo toks didelis. Tarp jų funkcinės sultys – pagamintos iš vaisių, daržovių ir vaistinių augalų, turinčių įrodymais pagrįstą naudą sveikatai – išsiskiria kaip veiksmingi sąjungininkai prevencinei priežiūrai ir gerovės optimizavimui. Tai ne įprasti saldumynai, o moksliškai pagrįsti eliksyrai, kuriuose gausu bioaktyviųjų junginių , antioksidantų , vitaminų ir priešuždegiminių medžiagų . Funkcinės sultys teikia tikslinę paramą imunitetui, virškinimui, medžiagų apykaitai, odos sveikatai ir net pažinimui.
Mitybos specialistai savo akimis įsitikino, kaip šių maistingų gėrimų integravimas gali padėti pritaikyti individualizuotą mitybos planą ir užkirsti kelią lėtinėms ligoms. Šiame tinklaraščio įraše nagrinėsime funkcinių sulčių mokslinius aspektus, jų didžiausią naudą sveikatai ir praktinius patarimus, kaip jas pasirinkti ir įtraukti į šiuolaikinę, subalansuotą mitybą.
Kas yra funkcinės sultys?
Funkcinės sultys yra daugiau nei pagrindinės maistinės medžiagos. Paprastai tai šalto spaudimo, nefiltruotos arba minimaliai apdorotos sultys, gaunamos iš neskaldytų vaisių, daržovių, žolelių ar supermaisto produktų, kuriuose yra daug fitocheminių medžiagų , tokių kaip polifenoliai, flavonoidai, antocianinai ir karotenoidai.
Skirtingai nuo įprastų vaisių sulčių, kuriose dažnai yra pridėtinio cukraus ir be skaidulų bei naudingų junginių, funkcinės sultys yra sukurtos taip, kad būtų išsaugotos bioaktyviosios sudedamosios dalys, atsakingos už jų terapinį potencialą.
Įprasti funkciniai sulčių ingredientai yra šie:
-
Mėlynės
Šios sultys dažnai geriamos mažomis, koncentruotomis dozėmis (30–200 ml per dieną) ir kartais maišomos į mišinius, skirtus konkretiems sveikatos rezultatams pasiekti.
1. Imuninės sistemos palaikymas
Daugelis funkcinių sulčių, ypač tos, kuriose gausu vitamino C , flavonoidų ir imunomoduliuojančių polisacharidų , palaiko tiek įgimtą, tiek adaptyvų imunitetą. Ryškūs pavyzdžiai yra acerolos, šaltalankio ir aronijos sultys.
-
Acerolos sultyse yra viena didžiausių vitamino C koncentracijų gamtoje, padedanti skatinti baltųjų kraujo kūnelių aktyvumą ir antikūnų gamybą [1].
-
Įrodyta, kad aronijų uogų sultys moduliuoja citokinų gamybą ir stiprina imuninę sistemą [2].
-
Dilgėlių sultyse ir alavijo ekstrakte yra imunomoduliacinių polisacharidų, kurie padeda palaikyti imuninę pusiausvyrą be perstimuliacijos [3, 4].
Reguliarus šių sulčių vartojimas buvo susijęs su mažesniu peršalimo, gripo ir uždegiminių imuninių būklių dažniu.
2. Antioksidacinis ir priešuždegiminis poveikis
Lėtinis uždegimas ir oksidacinis stresas vaidina pagrindinį vaidmenį širdies ligų, vėžio, diabeto ir neurodegeneracinių sutrikimų vystymesi. Funkcinės sultys veikia kaip pirmoji gynybos linija, aprūpindamos dideliu kiekiu antioksidantų , kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus ir mažina uždegimą.
-
Granatai , mėlynės ir haskapo uogos yra gausios antocianinų ir elagitaninų , kurie padeda sumažinti oksidacinį stresą ir apsaugoti ląstelių DNR [5, 6].
-
Ciberžolės sultyse yra kurkumino ir turmeronų, kurie blokuoja uždegiminius fermentus, tokius kaip COX-2, ir slopina NF-κB signalo perdavimo kelius [7].
-
Burokėlių sultyse yra betalainų ir nitratų, kurie mažina uždegimą ir oksidacinį stresą, kartu palaikydami kraujotaką [8].
Sumažindamos reaktyviųjų deguonies rūšių (ROS) ir uždegiminių citokinų kiekį, šios sultys prisideda prie ilgalaikės ligų prevencijos ir sveiko senėjimo.
3. Širdies ir kraujagyslių sveikata
Širdies ligos išlieka pagrindine mirties priežastimi visame pasaulyje, tačiau daugelis jų rizikos veiksnių, tokių kaip hipertenzija, didelis cholesterolio kiekis ir prasta endotelio funkcija, reaguoja į mitybos intervencijas.
-
Burokėlių sultys garsėja nitratais , kurie virsta azoto oksidu ir padeda atpalaiduoti kraujagysles, taip sumažindami kraujospūdį [9].
-
Granatų ir aronijų sultys gerina lipidų profilius, mažina MTL oksidaciją ir palaiko arterijų elastingumą [10, 11].
-
Obuolių sultyse (ypač drumstose arba žaliose) yra polifenolių, tokių kaip floridzinas ir kvercetinas, kurie padeda reguliuoti cholesterolį ir kraujagyslių uždegimą [12].
Reguliariai vartojant šiuos funkcinius sultis galima palaikyti sveiką širdį ir sumažinti aterosklerozės bei insulto riziką.
4. Kognityvinė funkcija ir smegenų senėjimas
Smegenys yra ypač jautrios oksidacinei žalai, o funkcinės sultys, kuriose gausu polifenolių, parodė potencialą išsaugoti kognityvinę veiklą ir apsaugoti nervines struktūras.
-
Mėlynių ir haskapo sultys pagerina vyresnio amžiaus suaugusiųjų atmintį ir vykdomąją funkciją, nes padidina neuronų signalizavimą ir sumažina neurouždegimą [13, 14].
-
Tyrimais su gyvūnais ir žmonėmis nustatyta, kad granatų sultys gerina mokymąsi ir atmintį, tuo pačiu mažindamos smegenų oksidacinį stresą [15].
Nauji tyrimai taip pat rodo, kad žarnyno ir smegenų ašies moduliacija per polifenolių turinčias sultis gali netiesiogiai pagerinti nuotaiką ir pažinimo funkcijas.
5. Žarnyno sveikata ir virškinimo palaikymas
Funkcinės sultys, kuriose gausu skaidulų (pektino), fermentų ir organinių rūgščių, gali skatinti virškinimo sistemos veiklą ir žarnyno mikrobiotos įvairovę.
-
Obuolių , alavijo ir spanguolių sultys padeda reguliuoti žarnyno veiklą, mažina žarnyno uždegimą ir skatina naudingų bakterijų, tokių kaip Bifidobacterium [16], dauginimąsi.
-
Šaltalankis palaiko žarnyno gleivinės vientisumą ir stiprina gleivinės barjerą [17].
-
Ciberžolė ir imbieras skatina tulžies gamybą ir virškinimą, tuo pačiu mažindami pykinimą ir pilvo pūtimą [18].
Reguliariai vartojant šias sultis, pagerėja virškinimas, sumažėja žarnyno diskomfortas ir skatinama mikrobų pusiausvyra.
6. Oda ir grožis iš vidaus
Tikroji odos sveikata prasideda viduje. Funkciniai sultys suteikia antioksidantų, nepakeičiamųjų riebalų rūgščių ir maistinių medžiagų, kurios palaiko kolageno susidarymą, drėkinimą ir apsaugą nuo UV spindulių.
-
Šaltalankių sultys yra natūralus omega-7 , karotinoidų ir vitamino E šaltinis , kurie drėkina odą ir atkuria pažeidimus [19].
-
Alavijo sultys gerina odos elastingumą ir drėkinimą, o barbadosinė acerola su vitaminu C skatina kolageno sintezę [1, 20].
Šių ingredientų mišiniai gali pastebimai pagerinti odos tekstūrą, sumažinti smulkias raukšleles ir kovoti su su senėjimu susijusia oksidacine žala.
7. Cukraus kiekis kraujyje ir medžiagų apykaitos reguliavimas
Buvo tirtos kelios funkcinės sultys, siekiant nustatyti jų gebėjimą pagerinti gliukozės metabolizmą, jautrumą insulinui ir riebalų kaupimosi reguliavimą.
-
Nustatyta, kad aronijų , obuolių ir granatų sultys mažina gliukozės kiekį kraujyje po valgio ir pagerina insulino atsaką žmonėms, sergantiems metaboliniu sindromu arba 2 tipo diabetu [10, 12].
-
Mėlynių ir haskapo sultys slopina angliavandenius virškinančius fermentus ir mažina glikemijos kintamumą [13, 14].
-
Dilgėlių sultys rodo daug žadantį poveikį mažinant gliukozės kiekį kraujyje nevalgius ir HbA1c kiekį [3].
Dėl šių privalumų funkcinės sultys yra vertingas medžiagų apykaitos ir svorio valdymo protokolų komponentas.
8. Praktinės naudojimo gairės
-
Rinkitės šalto spaudimo ir nefiltruotas sultis, kad išsaugotumėte maksimalų maistinių medžiagų tankį.
-
Ieškokite produktų be pridėtinio cukraus , konservantų ar dirbtinių kvapiųjų medžiagų.
-
Vartoti vidutinėmis dozėmis – paprastai nuo 30 iki 200 ml per dieną, priklausomai nuo sulčių rūšies ir koncentracijos.
-
Kaitaliokite arba derinkite skirtingas sultis pagal sezoninius poreikius arba individualius sveikatos tikslus.
-
Jei esate nėščia, sergate lėtine liga ar vartojate vaistus, pasitarkite su specialistu .
Išvada
Funkcinės sultys siūlo paprastą, bet veiksmingą būdą integruoti gydomąją mitybą į kasdienį gyvenimą. Nesvarbu, ar tai būtų uždegimo malšinimas, imuniteto stiprinimas, ar spindinti oda ir pagerinti pažinimo funkcijas, šie maistingi gėrimai teikia klinikinės klasės paramą, gaunamą tiesiai iš gamtos.
Funkcinės sultys, kaip subalansuotos mitybos ir sveiko gyvenimo būdo dalis, padeda panaikinti atotrūkį tarp tradicinės sveikatingumo išminties ir šiuolaikinio mitybos mokslo. Jų augantis populiarumas nėra trumpalaikė tendencija – jis atspindi gilesnį judėjimą link aktyvios, holistinės gerovės.
Nuorodos
-
Assis, SA ir kt. (2008). Askorbo rūgšties koncentracija acerolos sultyse. Maisto chemija .
-
Zapolska-Downar, D. ir kt. (2012). Aronijų ekstrakto priešuždegiminis poveikis. J Physiol Pharmacol .
-
Chrubasik, JE ir kt. (2007). Dilgėlė ir uždegimas. Fitomedicina .
-
Park, MY ir kt. (2011). Acemananas ir imuninė moduliacija. Int Immunopharmacol .
-
Lansky, EP, ir Newman, RA (2007). Granatai ir uždegimas. J Ethnopharmacol .
-
Krikorian, R. ir kt. (2010). Mėlynių papildai ir atmintis. J Agric Food Chem .
-
Daily, JW ir kt. (2016). Ciberžolė ir sąnarių skausmas. „J Med Food“ .
-
Clifford, T. ir kt. (2015). Burokėliai ir širdies ir kraujagyslių sveikata. Maistinės medžiagos .
-
Siervo, M. ir kt. (2013). Mitybos nitratai ir kraujospūdis. Crit Rev Food Sci Nutr .
-
Naruševičius, M. ir kt. (2007). Aronija ir metabolinis sindromas. Med Sci Monit .
-
Aviram, M. ir kt. (2004). Granatų sultys ir širdies ir kraujagyslių sveikata. Clin Nutr .
-
Boyer, J. ir Liu, RH (2004). Obuolių polifenoliai ir sveikata. „Nutrition Journal“ .
-
Bakuradze, T. ir kt. (2019). Haskap ir smegenų sveikata. Neurosci Lett .
-
Stull, AJ ir kt. (2010). Mėlynės ir jautrumas insulinui. J Nutr .
-
West, T. ir kt. (2013). Granatai ir smegenų aktyvacija. „Evid Based Complement Alternat Med“ .
-
Vendrame, S. ir kt. (2011). Mėlynių ir žarnyno mikrobiota. „J Agric Food Chem“ .
-
Guliyev, VB ir kt. (2004). Šaltalankis ir skrandžio apsauga. Phytother Res .
-
Lete, I. ir Allué, J. (2016). Imbieras esant virškinimo trakto sutrikimams. „Integr Med Insights“ .
-
Yang, B. ir kt. (2016). Šaltalankis nuo sausų akių. J Nutr .
-
Vogler, BK ir Ernst, E. (1999). Alavijas dermatologinei sveikatai. Br J Gen Pract .
komentaras 1
Diezgan interesanti, agrāk nebiju aizdomājies, ka ir arī tādas funkcionālās sulas nevis tikai Rimi pirktās:))
Palikite komentarą