Japoninės svarainės (Chaenomeles japonica): raugintų vaisių tradicija imunitetui, virškinimui ir odos sveikatai
Įvadas
Japoninė svarainė ( Chaenomeles japonica ) yra mažas, atsparus krūmas, kilęs iš Rytų Azijos, plačiai auginamas dėl dekoratyvinių žiedų ir aromatingų gelsvai žalių vaisių. Nors žalia japoninė svarainė yra itin rūgštoka ir sutraukianti, ji jau seniai naudojama tradicinėje kinų ir japonų medicinoje kvėpavimo takų ligoms, uždegimams ir virškinimo sutrikimams gydyti. Šiuolaikinis mokslas pradeda pagrįsti šį naudojimą, ypač sulčių ir ekstraktų pavidalu, kuriuose sutelktas vitaminų ir polifenolių tankus jos profilis.
Aktyvūs junginiai
-
Vitaminas C: išskirtinai didelis jo kiekis palaiko imuninę apsaugą, kolageno susidarymą ir antioksidacinę apsaugą [1].
-
Fenolio junginiai: įskaitant chlorogeno rūgštį, katechinus, rutiną ir kvercetiną, pasižyminčius priešuždegiminiu ir kraujagysles gerinančiu poveikiu [2].
-
Triterpenai ir flavonoidai: palaiko antialerginį, hepatoprotekcinį ir antimikrobinį poveikį [3].
-
Organinės rūgštys: tokios kaip obuolių, citrinų ir chinino rūgštys, kurios prisideda prie virškinimo ir antimikrobinio aktyvumo.
-
Pektinai ir taninai: pasižymi lengvu vidurius laisvinančiu ir sutraukiančiu poveikiu, palaikydami virškinimo trakto sveikatą.
Moksliškai pagrįsta nauda sveikatai
-
Imuniteto palaikymas ir antioksidacinė apsauga: japoniniuose svarainiuose esantis vitaminas C ir polifenoliai stiprina imuninių ląstelių funkciją ir neutralizuoja laisvuosius radikalus. Šis poveikis mažina jautrumą infekcijoms ir su oksidaciniu stresu susijusį senėjimą [1, 2].
-
Priešuždegiminis ir antialerginis aktyvumas: svarainių flavonoidai slopina histamino išsiskyrimą ir uždegiminius citokinus. Eksperimentiniuose modeliuose svarainių vaisių ekstraktai sumažino alergines kvėpavimo takų reakcijas ir histopatologinius uždegimo požymius [3, 4].
-
Virškinimo sveikata ir mikrobiotos pusiausvyra: organinės rūgštys ir pektinai skatina virškinimą ir palaiko sveiką žarnyno mikrobiomą. Kai kurie tyrimai rodo, kad vartojant iš svarainių gautus produktus, padidėja bifidobakterijų augimas ir pagerėja žarnyno veikla [5].
-
Odos ir kolageno palaikymas: didelis vitamino C kiekis skatina kolageno sintezę, žaizdų gijimą ir odos barjerinę funkciją. Be to, polifenoliai ir triterpenai apsaugo odos ląsteles nuo UV spindulių sukelto oksidacinio streso [1, 6].
-
Hepatoprotekcinės savybės: in vitro ir su gyvūnais atlikti tyrimai rodo, kad svarainių ekstraktai padeda apsaugoti kepenų ląsteles nuo cheminių medžiagų sukeltos žalos, greičiausiai per antioksidacinius ir priešuždegiminius mechanizmus [3, 7].
-
Metabolizmo ir cukraus kiekio kraujyje palaikymas: svarainių polifenoliai slopina α-gliukozidazės aktyvumą ir mažina gliukozės kiekio kraujyje šuolius po valgio. Šis poveikis gali būti naudingas asmenims, sergantiems atsparumu insulinui arba prediabetu [8].
-
Kvėpavimo takų ir gerklės raminamasis poveikis: tradicinis vartojimas apima kosulio ir gerklės dirginimo gydymą. Šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad sudėtyje esančios gleivės ir polifenoliai gali padengti ir raminti gleivines [4].
Kaip vartoti
Japonines svaraines dėl jų aitrumo geriausia vartoti kaip sultis, tyrę arba sirupą. Šalto spaudimo arba švelniai pasterizuotos sultys išlaiko didžiąją dalį vitamino C ir polifenolių. Jas galima skiesti vandeniu arba maišyti su obuoliais, kriaušėmis ar medumi, kad būtų malonesnis skonis. Taip pat dažnai vartojami fermentuoti svarainių gėrimai, uogienės ir žolelių preparatai. Kitas patogus variantas yra papildai ir ekstraktai, standartizuoti pagal polifenolių arba triterpenų kiekį.
Nuorodos
-
Wojdyło, A. ir kt. (2013). Japoninių svarainių ( Chaenomeles japonica ) vaisių polifenoliniai junginiai ir antioksidacinis aktyvumas. „Food Chemistry“ , 141(1), 1–9.
-
Mroczek, A. ir kt. (2018). Svarainių lapų ir vaisių fenolių profiliai ir antioksidacinis aktyvumas. Phytochemistry Letters , 23, 134–140.
-
Zhang, J. ir kt. (2017). Triterpenoidai iš japoninių svarainių ir jų priešuždegiminis bei hepatoprotekcinis poveikis. Fitoterapia , 119, 67–74.
-
Lee, JS ir kt. (2011). Antialerginis Chaenomeles sinensis ir Chaenomeles japonica poveikis . Journal of Ethnopharmacology , 134(3), 876–880.
-
Koleska, M. ir kt. (2020). Fermentuotos japoninių svarainių sultys gerina žarnyno mikrobiotos sudėtį ir žarnyno funkciją. Nutrients , 12(11), 3374.
-
Chen, M. ir kt. (2019). Iš svarainių išgaunami polifenoliai apsaugo žmogaus odos fibroblastus nuo UV spindulių sukeltos žalos. „Journal of Functional Foods“ , 58, 110–118.
-
Li, H. ir kt. (2015). Chaenomeles japonica ekstraktų hepatoprotekcinis poveikis žiurkėms. Pharmaceutical Biology , 53(9), 1375–1381.
-
Nowak, R. ir kt. (2018). Chaenomeles japonica vaisių polifenoliai kaip virškinimo fermentų inhibitoriai: poveikis diabetui ir nutukimui. Molecules , 23(12), 3156.
Palikite komentarą