Šaltalankis (Hippophae rhamnoides): omega-riebalų turtinga ryški uoga odai, imunitetui ir širdies bei kraujagyslių sistemai palaikyti
Įvadas
Šaltalankis ( Hippophae rhamnoides ) – tai dygliuotas krūmas, kilęs iš Europos ir Azijos, geriausiai žinomas dėl savo aukso oranžinės spalvos uogų, augančių palei pakrančių uolas ir kalnuotus regionus. Šie maži, rūgštoki vaisiai jau šimtmečius naudojami Tibeto ir Mongolijos tradicinėje medicinoje. Šiuolaikinis mokslas atskleidė išskirtinį šaltalankių maistinių medžiagų profilį – nuo retų omega-7 riebalų rūgščių ir karotinoidų iki flavonoidų ir sterolių. Šaltalankių sultys yra tikras funkcinis eliksyras, palaikantis viską – nuo odos regeneracijos iki širdies ir kraujagyslių sveikatos, žarnyno vientisumo ir imuninės sistemos atsparumo.
Aktyvūs junginiai
-
Omega riebalų rūgštys (3, 6, 7, 9): Šaltalankis yra vienas iš nedaugelio augalinių šaltinių, kuriuose yra visų keturių omega tipų, ypač palmitoleino rūgšties (omega-7), svarbios odai, gleivinėms ir medžiagų apykaitos funkcijai [1].
-
Karotenoidai (β-karotinas, zeaksantinas, likopenas): antioksidaciniai pigmentai, atsakingi už ryškią oranžinę spalvą ir būtini akių bei odos apsaugai [2].
-
Flavonoidai (izoramnetinas, kvercetinas, kaempferolis): palaiko kraujagyslių sveikatą, imuninės sistemos moduliaciją ir ląstelių apsaugą [3].
-
Vitaminai C ir E: sinergiškai apsaugo nuo oksidacinio streso, skatina kolageno gamybą ir palaiko imuninių ląstelių aktyvumą.
-
Fitosteroliai ir tokoferoliai: reguliuoja cholesterolio kiekį ir pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.
-
Organinės rūgštys ir polisacharidai: skatina virškinimą ir mikrobiotos pusiausvyrą.
Moksliškai pagrįsta nauda sveikatai
1. Odos regeneracija ir drėkinimas
Šaltalankis plačiai žinomas dėl savo dermatologinės naudos. Omega-7 ir β karotenas padeda palaikyti odos elastingumą, mažina transepiderminį vandens netekimą ir skatina epitelio atsinaujinimą. Klinikiniai tyrimai parodė, kad geriamasis ir vietinis šaltalankių aliejus gerina žaizdų gijimą, mažina dermatito uždegimą ir padidina odos drėkinimą [4].
2. Imuninė funkcija ir antimikrobinė apsauga
Šaltalankių sultys, kuriose gausu vitamino C (200–600 mg/100 g) ir flavonoidų, stimuliuoja baltųjų kraujo kūnelių aktyvumą, moduliuoja citokinų atsaką ir mažina uždegimą. Jose taip pat yra antivirusinių ir antibakterinių komponentų, todėl jos veiksmingai mažina kvėpavimo takų infekcijas ir spartina gijimą [5, 6].
3. Širdies ir kraujagyslių sistemos bei medžiagų apykaitos palaikymas
Šaltalankis gerina endotelio funkciją, mažina MTL cholesterolio ir didina DTL lygį. Omega-3 ir omega-7 riebalų rūgštys palaiko širdies ritmą ir kraujagyslių vientisumą. Atsitiktinės atrankos būdu atliktame tyrime nustatyta, kad šaltalankių aliejus sumažino C reaktyviojo baltymo kiekį ir pagerino kraujo lipidų profilį asmenims, sergantiems metaboliniu sindromu [7].
4. Priešuždegiminė ir antioksidacinė apsauga
Unikalus sulčių tokoferolių, karotinoidų ir flavonoidų derinys pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu. Šaltalankis slopina NF-κB aktyvaciją ir COX-2 ekspresiją, mažindamas sisteminį uždegimą. Jis taip pat padidina glutationo kiekį ir neutralizuoja oksidacinį stresą – tai labai svarbu senėjimui, širdies ir kraujagyslių sistemos bei medžiagų apykaitos sveikatai [3, 8].
5. Virškinimo trakto sveikata ir žarnyno barjero vientisumas
Šaltalankių polisacharidai gerina žarnyno gleivinės gijimą, palaiko mikrobiotos įvairovę ir skatina trumpos grandinės riebalų rūgščių gamybą. Gyvūnų modeliuose šaltalankių sultys paspartino skrandžio opų gijimą ir pagerino žarnyno pralaidumą [9].
6. Kepenų ir detoksikacijos palaikymas
Šaltalankis padeda normalizuoti kepenų fermentus, mažina lipidų kaupimąsi hepatocituose ir palaiko detoksikaciją. Jis sustiprina I ir II fazės kepenų fermentus, padėdamas skaidyti ir pašalinti toksinus, ir apsaugo nuo cheminių medžiagų sukelto kepenų pažeidimo [10].
7. Akių ir gleivinės sveikata
Zeaksantinas, β-karotinas ir omega-7 palaiko ašarų plėvelės stabilumą ir epitelio ląstelių atsinaujinimą akyse, kvėpavimo takuose ir urogenitalinėje gleivinėje. Klinikiniai duomenys rodo, kad šaltalankių papildai pagerina sausų akių simptomus ir gleivinės drėkinimą [11].
Sinergetiniai mišiniai su šaltalankiu
Šaltalankis gerai dera su kitais funkciniais vaisiais, kad sustiprintų poveikį sveikatai:
-
Šaltalankis + aronija : karotenoidai ir omega-7 riebalų rūgštys su antocianinais apsaugo kraujagysles, odą ir ląsteles.
-
Šaltalankis ir acerola: suteikia daug vitamino C, kuris padeda palaikyti kolageno gamybą, imuninę sistemą ir atsparumą oksidaciniam stresui.
-
Šaltalankis + raudonieji arba juodieji serbentai: gausu flavonoidų ir vitamino C, stiprina kapiliarus ir gerina kvėpavimo takų sveikatą.
-
Šaltalankis + obuolys arba burokėlis: subalansuoja skonį ir papildo skaidulomis bei nitratais pagrįstą naudą širdies ir kraujagyslių sistemai.
-
Šaltalankis + Haskapas: polifenolių gausus duetas neuroprotekcijai ir antioksidacinei sinergijai.
Kaip vartoti
Šaltalankius geriausia vartoti kaip šalto spaudimo sultis arba sumaišytas su kitomis funkcinėmis sultimis , grynas arba sumaišytas, 30–100 ml dozėmis. Dėl savo rūgštumo ir intensyvumo jis dažnai derinamas su obuolių, morkų ar uogų sultimis. Taip pat dažnai vartojamos šaltalankių aliejaus kapsulės, tyrės ir liofilizuoti milteliai. Rinkitės ekologiškai užaugintus ir minimaliai perdirbtus produktus, kad išsaugotumėte omega-7, karotinoidų ir vitaminų kiekį.
Nuorodos
-
Yang, B. ir kt. (2002). Šaltalankių (Hippophae rhamnoides) uogų riebalų rūgščių sudėtis. Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalas , 50(3), 3785–3789.
-
Beveridge, T. ir kt. (1999). Šaltalankių produktai: gamyba ir sudėtis. Maisto mokslo žurnalas , 64(3), 372–379.
-
Zeb, A. (2006). Šaltalankių sulčių antioksidacinis profilis. Maisto chemija , 96(3), 390–394.
-
Geetha, S. ir kt. (2002). Šaltalankių aliejaus žaizdų gijimo savybės. Ethnopharmacology žurnalas , 79(2), 273–278.
-
Ganju, L. ir kt. (2005). Šaltalankių imunomoduliacinis poveikis šalčiui paveiktiems žmonėms. „International Immunopharmacology“ , 5(2), 277–287.
-
Upadhyay, NK ir kt. (2010). Šaltalankių antimikrobinis poveikis. „ Current Microbiology “, 60(5), 376–382.
-
Johansson, A. ir kt. (2000). Šaltalankių aliejaus poveikis cholesterolio metabolizmui. „ Journal of Nutritional Biochemistry“ , 11(6), 338–340.
-
Basu, P. ir kt. (2007). Šaltalankis ir atsparumas oksidaciniam stresui. Phytomedicine , 14(11), 770–777.
-
Guliyev, VB ir kt. (2004). Šaltalankių preparatų skrandį apsaugantis poveikis. Phytotherapy Research , 18(7), 582–586.
-
Xing, J. ir kt. (2002). Šaltalankių aliejaus hepatoprotekcinis poveikis. Etnofarmakologijos žurnalas , 79(2), 183–191.
-
Yang, B. ir kt. (2016). Šaltalankis gerina sausų akių sindromą ir gleivinės drėkinimą. „Journal of Nutrition“ , 146(10), 1982–1988.
Palikite komentarą