Gamtos galiūnė: egzotiški supervaisiai ir jų sultingos sveikatos bei gyvybingumo paslaptys
Įvadas
Nuolat besikeičiančiame mitybos ir sveikatingumo pasaulyje egzotiški supervaisiai sulaukė pasaulinio dėmesio dėl savo tankių maistinių medžiagų profilių ir nepaprastos naudos sveikatai. Šie vaisiai, dažnai kilę iš tropinių regionų Pietų Amerikoje, Azijoje ir Afrikoje, jau šimtmečius tradiciškai naudojami liaudies medicinoje. Šiandien jie ne tik naudojami sveikatos papilduose, bet ir plačiai vartojami sulčių pavidalu – tai patogus ir skanus būdas integruoti veiksmingus augalinius junginius į kasdienį gyvenimą. Šiame straipsnyje nagrinėsime turtingą šių supervaisių kultūros istoriją, tradicinį medicininį pritaikymą ir moksliškai pagrįstą naudą, ypatingą dėmesį skirdami iš jų gautoms sultims.
Egzotinių supervaisių kultūrinės ir vaistinės šaknys
Tūkstantmečius vietinės kultūros naudojosi gamtos gėrybėmis negalavimams gydyti, imunitetui stiprinti ir bendrai sveikatai palaikyti. Atogrąžų miškuose ir sausringose lygumose tokie vaisiai kaip acai, camu camu, noni, baobabas, goji, acerola ir mangostanas buvo vertinami ne tik kaip maistas, bet ir kaip galingos natūralios priemonės. Šie vaisiai dažnai vaidino svarbų vaidmenį ritualuose, gydymo praktikose ir sezoninėse dietose. Fermentacija ir džiovinimas saulėje išsaugodavo jų gydomąsias savybes, o iš šių vaisių pagamintos sultys buvo geriamos kaip kasdieniai tonikai.
Pavyzdžiui:
-
Amazonės gentys naudojo acai uogas energijai didinti ir atsparumui stiprinti.
-
Peru bendruomenės lietingo sezono metu vartojo kamu kamu kovai su infekcijomis.
-
Baobabų minkštimas buvo pagrindinis produktas Afrikos namų ūkiuose virškinimo problemoms ir karščiavimui gydyti.
-
Tradiciniai kinų žolininkai goji uogas dėjo į vaistines arbatas, siekdami pagerinti ilgaamžiškumą.
Šios tradicijos padėjo pamatus šiuolaikiniam susidomėjimui supervaisiais, ypač funkciniuose maisto produktuose ir gėrimuose.
Sultys kaip optimalus tiekimo būdas
Sultys yra vienas veiksmingiausių ir prieinamiausių būdų vartoti supervaisius. Šalto spaudimo arba kruopščiai pasterizuotos sultys išsaugo vitaminus, antioksidantus ir bioaktyvius junginius. Supervaisių sultys turi keletą privalumų:
-
Biologinis prieinamumas : skystos formos maistinės medžiagos greitai absorbuojamos į kraują.
-
Patogumas : sulčių nereikia ruošti ir jas lengva įtraukti į kasdienę rutiną.
-
Sinergija : Sulčių mišiniuose dažnai derinami keli vaisiai, taip sustiprinant jų bendrą poveikį sveikatai.
-
Skonis : Sodrūs, rūgštoki arba saldūs egzotinių vaisių skoniai suteikia sultims malonų ir gaivų skonį.
Dabar atidžiau pažvelkime į kai kuriuos garsiausius egzotinius supervaisius, jų istoriją, tradicinį vartojimą, šiuolaikinį mokslą ir naudą sveikatai – ypač per sultis.
Acai (Euterpe oleracea)
Kilmė : Amazonės atogrąžų miškai, Brazilija
Tradicinis vartojimas : Acai uogos buvo pagrindinis Amazonės genčių mitybos produktas, vartojamas ištvermei gerinti, gijimui skatinti ir uždegimui kovoti. Acai minkštimas dažnai buvo maišomas su vandeniu arba manijokų miltais, kad būtų pagaminti energingi patiekalai.
Šiuolaikiniai privalumai :
-
Antioksidantų galia : Acai uogos turi vieną didžiausių ORAC (deguonies radikalų absorbcijos pajėgumo) balų tarp vaisių, todėl puikiai neutralizuoja laisvuosius radikalus (1).
-
Širdies sveikata : gausu antocianinų ir augalinių sterolių, kurie padeda mažinti MTL cholesterolio kiekį (2).
-
Kognityvinė apsauga : Tyrimai su gyvūnais rodo, kad acai uogų junginiai gali apsaugoti smegenų ląsteles nuo oksidacinio streso (3).
Sulčių nauda : Acai sultys yra populiarus detoksikacinių ir energinių gėrimų ingredientas. Jos dažnai maišomos su mėlynėmis, bananais arba obuoliais dėl skonio. Reguliarus vartojimas gali padėti sumažinti oksidacinę žalą, pagerinti kraujo lipidų profilį ir padidinti energijos lygį.
Kamu Kamu (Myrciaria dubia)
Kilmė : Vakarų Amazonės baseinas
Tradicinis vartojimas : vietinės bendruomenės naudojo kamu kamu kaip vaistą nuo infekcijų ir imunitetui stiprinti sezoninių ligų metu.
Šiuolaikiniai privalumai :
-
Ypač daug vitamino C : Vitamino C yra 30–60 kartų daugiau nei viename apelsine (4).
-
Priešuždegiminis : sumažina C reaktyviojo baltymo ir kitų uždegimo žymenų kiekį (5).
-
Nuotaikos palaikymas : kai kurie preliminarūs tyrimai rodo, kad tai gali padėti sumažinti nerimą ir depresijos simptomus (6).
Sulčių nauda : Kamu kamu sultys yra rūgščios, bet stiprios. Jos dažnai skiedžiamos arba maišomos su funkciniais gėrimais ir vitaminų šūviais. Vos 1–2 šaukštai gali patenkinti dienos vitamino C poreikį, palaikyti kolageno gamybą, odos sveikatą ir imunitetą.
Acerola (Malpighia emarginata)
Kilmė : Centrinė ir Pietų Amerika
Tradicinis vartojimas : naudojamas tradicinėje Karibų jūros ir Brazilijos medicinoje peršalimui, karščiavimui ir virškinimo problemoms gydyti.
Šiuolaikiniai privalumai :
-
Gausu vitamino C ir polifenolių : stiprina imunitetą ir kovoja su oksidaciniu stresu (7).
-
Odos ir kolageno palaikymas : skatina kolageno sintezę ir lėtina matomus senėjimo požymius (8).
-
Palaiko cukraus kiekio kraujyje reguliavimą : Kai kurie tyrimai sieja acerolą su geresne glikemijos kontrole (9).
Sulčių nauda : Acerolos sultys yra natūraliai saldžiai rūgštokos ir idealus natūralus vitamino C papildas. Jos dažnai naudojamos funkciniuose gėrimuose, siekiant sustiprinti antioksidacinį aktyvumą ir palaikyti imuninę sistemą.
Noni (Morinda citrifolia)
Kilmė : Pietryčių Azija ir Polinezija
Tradicinis vartojimas : Noni, dėl savo kvapo vadinamas „vėmalų vaisiumi“, buvo gerbiamas dėl savo galingų gydomųjų gebėjimų. Polineziečiai jį naudojo infekcijoms, traumoms ir lėtiniam nuovargiui gydyti.
Šiuolaikiniai privalumai :
-
Priešuždegiminis ir analgetinis poveikis : Sudėtyje yra skopoletino ir kitų junginių, kurie malšina skausmą ir uždegimą (10).
-
Imuniteto palaikymas : stimuliuoja baltųjų kraujo kūnelių aktyvumą (11).
-
Antioksidacinis ir priešvėžinis poveikis : kai kurie in vitro tyrimai rodo priešvėžinį aktyvumą (12).
Sulčių nauda : Noni sultys yra kartų skonį ir dažnai maišomos su vynuogių arba mėlynių sultimis. Jos populiarios tarp žmonių, ieškančių natūralių vaistų nuo lėtinio skausmo, nuovargio ar imuniteto stiprinimo.
Baobabas (Adansonia digitata)
Kilmė : Afrikos Sahelio regionas
Tradicinis naudojimas : žinomas kaip „Gyvybės medis“, baobabas buvo naudojamas kompresams, tonikams ir košėms gaminti viduriavimui, karščiavimui ir žaizdoms gydyti.
Šiuolaikiniai privalumai :
-
Daug tirpių skaidulų : palaiko žarnyno mikrobiomą ir reguliarų virškinimą (13).
-
Gausu polifenolių : pasižymi prebiotiniu poveikiu ir gali sumažinti glikemijos reakciją (14).
-
Daug elektrolitų : puikiai tinka hidratacijai ir atsistatymui po treniruotės (15).
Sulčių nauda : Baobabų sultys yra natūraliai citrusinės ir šiek tiek saldžios. Jos dažnai naudojamos hidratacijos mišiniuose ir virškinimo tonikuose. Puikiai tinka žarnyno sveikatai ir energijos atkūrimui.
Goji (Lycium barbarum)
Kilmė : Kinija, Tibetas
Tradicinis vartojimas : tradicinėje kinų medicinoje vartojamas kaip arbatos, vyno ar sriubos ingredientas, siekiant padidinti gyvybingumą, apsaugoti akis ir pagerinti kepenų veiklą.
Šiuolaikiniai privalumai :
-
Akių sveikata : Daug zeaksantino, kuris apsaugo tinklainės ląsteles (16).
-
Imuniteto palaikymas : polisacharidai stimuliuoja imuninės sistemos atsaką (17).
-
Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas : gali palaikyti sveiką jautrumą insulinui (18).
Sulčių nauda : Goji uogų sultys yra švelniai saldžios ir rūgštokos. Jos naudojamos daugelyje sveikatinimo gėrimų, dažnai derinamos su granatais arba acai uoga. Padeda pagerinti regėjimą, energiją ir imunitetą.
Mangostanas (Garcinia mangostana)
Kilmė : Pietryčių Azija
Tradicinis vartojimas : Naudojamas kaip vaistas nuo karščiavimo, priešuždegiminė priemonė ir odos tepalas. Baltas minkštimas buvo vartojamas, o žievelė buvo sumalama į kompresus.
Šiuolaikiniai privalumai :
-
Ksantonai : unikalūs antioksidantai, pasižymintys priešuždegiminėmis ir potencialiomis priešvėžinėmis savybėmis (19).
-
Nauda odai : Mažina uždegimą ir bakterijų aktyvumą esant spuogams (20).
-
Antialerginis : gali slopinti histamino išsiskyrimą (21).
Sulčių nauda : Mangostanų sultys yra nepaprastai saldžios. Jos dažnai naudojamos odos sveikatos mišiniuose ir antioksidantų gausiuose eliksyruose. Idealiai tinka uždegimams malšinti, odos priežiūrai ir medžiagų apykaitos sveikatai gerinti.
Graviola (Anona muricata)
Kilmė : tropinė Amerika, Karibai
Tradicinis vartojimas : dar žinomas kaip soursop, graviola lapai, žievė ir vaisiai buvo naudojami vietinių genčių infekcijoms, uždegimams ir nemigai gydyti.
Šiuolaikiniai privalumai :
-
Antimikrobinis ir priešuždegiminis poveikis : Sudėtyje yra acetogeninų, pasižyminčių pastebimu biologiniu aktyvumu (22).
-
Daug antioksidantų : padeda neutralizuoti oksidacinį stresą (23).
-
Galimas priešvėžinis poveikis : Kai kurie laboratoriniai tyrimai rodo citotoksinį poveikį vėžio ląstelėms, nors duomenų apie žmones yra nedaug (24).
Sulčių nauda : Graviola sultys yra kreminio, rūgštoko skonio ir tropinio klimato sąlygomis dažnai geriamos atšaldytos. Manoma, kad jos padeda atsipalaiduoti, virškinti ir stiprina imuninę sistemą, todėl populiarėja sveikatingumo sulčių rinkose.
Išvada
Nuo senovinių ritualų iki šiuolaikinių mokslinių laboratorijų – egzotiški supervaisiai ir toliau žavi savo didele nauda sveikatai. Iš šių vaisių pagamintos sultys siūlo praktišką, skanų ir biologiškai prieinamą būdą mėgautis šimtmečius kaupta gydymo išmintimi, paremta šiuolaikiniais tyrimais. Nesvarbu, ar norite sustiprinti imunitetą, pagerinti virškinimą, odos sveikatą, ar apsaugoti savo širdį ir protą , greičiausiai rasite supervaisių sultis, kurios atitiks jūsų poreikius.
Funkciniams gėrimams populiarėjant, šios sodrios sultys tarnauja kaip tiltas tarp tradicijų ir mokslo – į jūsų stiklinę atnešdamos galingas maistines medžiagas iš miško.
Nuorodos
-
Schauss AG ir kt. (2006). Liofilizuotų Amazonės palmių, Euterpe oleraceae mart. (acai), antioksidacinis pajėgumas ir kitas biologinis aktyvumas. Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalas.
-
Oliveira, CD ir kt. (2010). Açaí vaisių minkštimo poveikis žiurkių serumo lipidams ir antioksidaciniam statusui. „Food Research International“.
-
Poulose SM ir kt. (2012). Acai uogų minkštimas gerina senstančių žiurkių kognityvines funkcijas. Mitybos biochemijos žurnalas.
-
Justi KC ir kt. (2000). Camu camu vaisių cheminė sudėtis ir antioksidacinis pajėgumas. Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalas.
-
Inoue T. ir kt. (2008). Kamu camu sulčių priešuždegiminis poveikis žmonėms. Klinikinės biochemijos ir mitybos žurnalas.
-
Kim M. ir kt. (2020). Antioksidacinis ir antistresinis kamu kamu poveikis žmonėms. Maistinės medžiagos.
-
Lopes GK ir kt. (2003). Acerolos polifenolių kiekis ir antioksidacinis aktyvumas. Mitybos mokslo ir vitaminologijos žurnalas.
-
Santos, FA ir kt. (2015). Acerolos ekstraktas skatina kolageno biosintezę. Žurnalas „Pharmacognosy“.
-
Costa, J. ir kt. (2018). Acerolos vartojimas ir jo poveikis gliukozės kiekiui kraujyje. Maistas ir funkcija.
-
Wang MY ir kt. (2002). Morinda citrifolia (Noni): literatūros apžvalga. Fitoterapijos tyrimai.
-
Hirazumi A. ir kt. (1996). Noni sulčių imunomoduliacinis aktyvumas. Etnofarmakologijos žurnalas.
-
Deng S. ir kt. (2007). Noni priešvėžinis poveikis in vitro. Cancer Letters.
-
Dada T. ir kt. (2015). Maistinių skaidulų ir antioksidantų kiekis baobabų vaisiuose. Afrikos maisto mokslo žurnalas.
-
Coe SA ir kt. (2013). Baobabų vaisių minkštimo prebiotinis potencialas. Mitybos tyrimų apžvalgos.
-
Baird, I. (2018). Baobabas hidratacijai ir elektrolitų pusiausvyrai. Britų mitybos žurnalas.
-
Ren L. ir kt. (2002). Goji uogų poveikis regėjimui ir antioksidacinei funkcijai. Kinų oftalmologijos žurnalas.
-
Amagase H. ir kt. (2009). Lycium barbarum polisacharidų imunomoduliacinis poveikis. Etnofarmakologijos žurnalas.
-
Cheng J. ir kt. (2014). Goji uogų poveikis gliukozės kiekiui kraujyje. Maistinės medžiagos.
-
Pedraza-Chaverri J. ir kt. (2008). Mangostano ksantonų gydomosios savybės. Dabartinė molekulinė medicina.
-
Mahabusarakam W. ir kt. (2009). Mangostano priešuždegiminė veikla. Etnofarmakologijos žurnalas.
-
Suksamrarn S. ir kt. (2006). Mangostanų ekstraktai slopina histamino išsiskyrimą. Planta Medica.
-
Pieme CA. ir kt. (2014). Graviola lapų ekstraktas: antioksidacinis ir priešvėžinis aktyvumas. BMC papildoma medicina ir terapija.
-
George VC. ir kt. (2012). Anonos muricata antioksidacinis potencialas. Tarptautinis molekulinių mokslų žurnalas.
-
Gavamukulya Y. ir kt. (2017). Graviola ekstrakto citotoksiškumas žmogaus vėžio ląstelėse. BMC papildoma ir alternatyvi medicina.
Palikite komentarą