-
Acai uogos (Euterpe oleracea): antioksidantų turtingas vaisius širdžiai, smegenims ir medžiagų apykaitai
Įvadas
Acai uogos yra maži, tamsiai violetiniai Euterpe oleracea palmės, augančios Amazonės atogrąžų miškuose, vaisiai. Tradiciškai vietinių genčių vartojamos dėl energijos ir maistinių medžiagų, acai uogos įgijo pasaulinį populiarumą kaip „supervaisius“, ypač sulčių, kokteilių ir liofilizuotų miltelių pavidalu. Dėl gausaus antioksidantų kiekio ir riebalų rūgščių profilio jos yra unikalios tarp kitų uogų. Acai sultys ir minkštimas vis dažniau tiriami dėl jų gebėjimo palaikyti širdies ir kraujagyslių funkciją, kognityvinę sveikatą ir medžiagų apykaitos pusiausvyrą.
Aktyvūs junginiai
-
Antocianinai (ypač cianidin-3-gliukozidas): stiprūs antioksidantai, suteikiantys acai uogoms tamsiai violetinę spalvą ir padedantys neutralizuoti laisvuosius radikalus [1].
-
Polifenoliai ir flavonoidai: įskaitant katechinus ir proantocianidinus, kurie prisideda prie acai uogų priešuždegiminių, kraujagysles apsaugančių ir neuroprotekcinių savybių [2].
-
Mononesotieji riebalai (oleino rūgštis): Acai minkštimas yra gausus sveikųjų riebalų, daugiausia omega-9, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą bei lipidų apykaitą [3].
-
Omega-6 riebalų rūgštys: prisideda prie ląstelių membranų takumo ir uždegimo moduliavimo.
-
Vitaminas E ir mikroelementai: įskaitant kalcį, magnį, cinką ir geležį, kurie palaiko fermentines ir antioksidacines funkcijas.
-
Maistinės skaidulos: Jos yra minkštime ir prisideda prie virškinimo bei žarnyno sveikatos.
Moksliškai pagrįsta nauda sveikatai
-
Antioksidantų pajėgumas ir ląstelių apsauga: Acai uogos yra vienos iš maisto produktų, turinčių didžiausią ORAC (deguonies radikalų absorbcijos pajėgumą). Įrodyta, kad uogose esantys antocianinai ir polifenoliai suriša laisvuosius radikalus, mažina lipidų peroksidaciją ir apsaugo nuo DNR pažeidimų in vitro ir in vivo [1].
-
Priešuždegiminis poveikis: Acai uogų ekstraktai slopina uždegimą skatinančius žymenis, tokius kaip TNF-α, IL-6 ir NF-κB. Šios savybės gali padėti sušvelninti lėtinį uždegimą, susijusį su širdies ir kraujagyslių ligomis, nutukimu ir neurodegeneracija [2].
-
Širdies ir kraujagyslių sveikata: acai uogų polifenoliai gerina endotelio funkciją, mažina oksidacinį stresą kraujagyslėse ir padeda sumažinti bendrą cholesterolio bei MTL kiekį. Tyrimai su gyvūnais rodo, kad acai uogų minkštimas apsaugo nuo širdies remodeliacijos ir išeminės traumos [4].
-
Kognityvinė parama ir neuroprotekcija: laboratoriniais tyrimais nustatyta, kad acai fenoliai apsaugo neuronus nuo oksidacinės pažaidos ir slopina amiloido-β agregaciją. Senstančių gyvūnų modeliuose acai papildai pagerino atmintį, mokymąsi ir erdvinę navigaciją [5].
-
Metabolizmo ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimas: tiek žmonių, tiek gyvūnų tyrimuose acai uogų vartojimas pagerino jautrumą insulinui ir sumažino gliukozės kiekį nevalgius. Vieno klinikinio tyrimo metu nustatyta, kad po 30 dienų acai uogų minkštimo vartojimo reikšmingai sumažėjo gliukozės, insulino ir lipidų kiekis kraujyje [6].
-
Žarnyno mikrobiotos moduliavimas: acai uogų skaidulos ir polifenoliai gali palaikyti žarnyno sveikatą, padidindami naudingų bakterijų gausą ir skatindami trumpos grandinės riebalų rūgščių gamybą, nors duomenų apie žmones vis dar atsiranda [7].
-
Odos ir senėjimą stabdantis poveikis: Acai uogų antioksidantai apsaugo odos fibroblastus nuo UV spindulių sukelto oksidacinio streso ir skatina žaizdų gijimą ląstelių modeliuose. Šis poveikis gali prisidėti prie senėjimą stabdančių savybių, kai jos vartojamos reguliariai arba tepamos lokaliai [8].
Kaip vartoti
Acai uogos dažniausiai vartojamos sulčių, šaldytos minkštimo arba miltelių pavidalu. Šviežiai spaustose arba šalto apdorojimo sultyse išlieka didžiausias antocianinų kiekis. Acai dubenėliuose ir kokteiliuose šaldyta minkštimo masė derinama su kitais vaisiais ir sėklomis. Maisto papildų formos apima liofilizuotas kapsules ir ekstraktus, standartizuotus pagal polifenolių arba antocianinų kiekį. Acai uogos dažnai maišomos su bananais, mangais ar obuoliais, siekiant subalansuoti ir biologiškai prieinamą kiekį, arba su kitomis funkcinėmis sultimis .
Nuorodos
-
Schauss, AG, Wu, X., Prior, RL ir kt. (2006). Liofilizuotų Amazonės palmių ( Euterpe oleraceae Mart. ) (acai) antioksidacinis pajėgumas ir kitas biologinis aktyvumas. Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalas , 54(22), 8604–8610.
-
Fragoso, MF, Romualdo, GR, Ribeiro, DA ir kt. (2018). Acai uogų apsauginis vaidmuo nuo medžiagų apykaitos sutrikimų, širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio. „ Food Research International“ , 108, 121–132.
-
Lichtenthaler, R., Rodrigues, RB, Maia, JGS ir kt. (2005). Bendras Euterpe oleracea Mart. ( acai ) minkštimo oksidantų šalinimo pajėgumas: palyginimas su kitais vaisiais. Tarptautinis maisto mokslų ir mitybos žurnalas , 56(1), 53–64.
-
Oliveira, CB, Monteiro Souza, MA ir kt. (2017). Açaí uogų (Euterpe oleracea Mart.) minkštimas pagerina oksidacinį stresą ir širdies funkciją žiurkėms, patyrusioms miokardo infarktą. Taikomoji fiziologija, mityba ir metabolizmas , 42(9), 970–976.
-
Poulose, SM, Fisher, DR, Bielinski, DF ir kt. (2012). Antocianinų gausus acai uogų minkštimas gerina senstančių pelių kognityvines ir motorines funkcijas. Age , 34(3), 655–668.
-
Udani, JK, Singh, BB, Barrett, ML ir kt. (2011). Acai vaisių minkštimo poveikis medžiagų apykaitos parametrams bandomojo tyrimo su žmonėmis metu. „Nutrition Journal“ , 10, 45.
-
Rehman, S., O'Shea, D. ir kt. (2021). Žarnyno mikrobiotos moduliavimas acai vaisių polifenoliais: bandomasis tyrimas su žmonėmis. Nutrients , 13(2), 467.
-
Araujo, JR, Goncalves, P., Martel, F. (2015). Acai uogos (Euterpe oleracea Mart.): fitocheminė ir farmakologinė apžvalga. Phytotherapy Research , 29(6), 959–969.
-
Acai uogos: antioksidantų turtingas vaisius širdžiai, smegenims ir medžiagų apykaitai

Palikite komentarą