Weight Loss with Functional Juices – Benefits, Science & Tips – Sage Green
Ši svetainė turi ribotą palaikymą jūsų naršyklei. Rekomenduojame naudoti „Edge“, „Chrome“, „Safari“ arba „Firefox“.

Nemokamas pristatymas perkant už daugiau nei 40 €

IŠPARDAVIMAS %

Norėdami gauti 10 % nuolaidą pirmajam užsakymui, naudokite kupono kodą WELCOME10.

Krepšelis 0

Sveikiname! Jūsų užsakymui taikomas nemokamas pristatymas Jums trūksta ||sumos|| iki nemokamo pristatymo.
Daugiau produktų, kuriuos būtų galima įsigyti, nėra

Produktai
Tarpinė suma Nemokama
Pristatymas, mokesčiai ir nuolaidų kodai apskaičiuojami atsiskaitant

Svorio metimas su funkcinėmis sultimis: nauda, mokslas ir kasdienis naudojimas

unkcionālo sulu lietošana svara zaudēšanai un vielmaiņai.

Svorio metimas su funkcinėmis sultimis: nauda, mokslas ir kasdienis naudojimas

Įvadas: Funkcinės sultys – maistinėmis medžiagomis turtingi vaisių ir daržovių sulčių mišiniai, vartojami siekiant konkrečios naudos sveikatai – tapo populiaria svorio metimo tendencija. Nuo žaliųjų detoksikuojančių sulčių iki baltymais praturtintų kokteilių – daugelis žmonių renkasi šiuos gėrimus, tikėdamiesi numesti svorio natūraliu ir sveiku būdu. Šalininkai teigia, kad funkcinės sultys gali pagreitinti medžiagų apykaitą, pašalinti toksinus ir pagreitinti riebalų deginimą. Tačiau kiek šie teiginiai teisingi? Šiame įraše nagrinėjame funkcinių sulčių naudą, išnagrinėjame mokslinius įrodymus, pagrindžiančius jų vaidmenį metant svorį, ir aptariame, kaip jas saugiai ir tvariai įtraukti į kasdienį gyvenimą.

Funkcinių sulčių nauda metant svorį

Funkcinės sultys siūlo keletą maistinių privalumų, kurie gali padėti mesti svorį. Pirma, jose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų . Spausdami vaisių ir daržovių sultis, galite sutelkti svarbius mikroelementus, tokius kaip vitaminas C, folatai, kalis ir įvairios fitocheminės medžiagos. Pavyzdžiui, tyrimas su nutukusiais suaugusiaisiais parodė, kad tie, kurie kasdien gėrė 100 % apelsinų sulčių, žymiai padidino vitamino C ir folatų suvartojimą atitinkamai 62 % ir 39 %, palyginti su kontroline grupe, kuri sulčių negėrė. Šios maistinės medžiagos palaiko bendrą sveikatą ir gali pagerinti energijos lygį, todėl lengviau išlikti aktyviam ir laikytis dietos.

Be to, sultys gali padėti patogiai padidinti vaisių ir daržovių suvartojimą . Žmonėms, kurie nemėgsta valgyti neskaldytų daržovių, gali būti lengviau gerti, pavyzdžiui, morkų, špinatų ir obuolių sultis kaip skanią alternatyvą. Tai reiškia, kad sultys gali padėti užpildyti mitybos spragas jūsų mityboje ir užtikrinti, kad gautumėte naudingų augalinių junginių, kuriuos suteikia neskaldyti vaisiai. Tyrimai parodė, kad saikingas 100 % vaisių sulčių vartojimas (apie 90–225 ml per dieną, laikantis mitybos gairių) nėra susijęs su svorio augimu ar neigiamu poveikiu sveikatai. Iš tiesų, išsamioje 2021 m. atliktoje įrodymų apžvalgoje padaryta išvada, kad toks saikingas sulčių vartojimas nepadidina nutukimo, 2 tipo diabeto ar širdies ligų rizikos. Priešingai, reguliarus saikingas vaisių sulčių vartojimas buvo susijęs su nauda sveikatai, pavyzdžiui, geresne kraujagyslių funkcija ir mažesniu kraujospūdžiu. Kitaip tariant, išmintingai vartojamos vaisių / daržovių sultys subalansuotoje mityboje gali duoti daugiau naudos nei rizikos.

Dar vienas funkcinių sulčių privalumas yra tas, kad jose gali būti mažiau kalorijų nei daugelyje perdirbtų gėrimų . Pakeitus kaloringą gėrimą (gazuotus gėrimus, saldžią kavą ir kt.) šviežiomis sultimis, galima sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. Pavyzdžiui, puodelis grynų daržovių sulčių (pvz., pomidorų ar agurkų sulčių) turi tik apie 40–50 kalorijų, o įprastas puodelis apelsinų sulčių turi apie 120 kalorijų, o saldūs gazuoti gėrimai gali turėti daugiau nei 150 kalorijų. Taigi, per pietus pakeitus gazuotą gėrimą žalių daržovių sultimis, galima sutaupyti šimtą ar daugiau kalorijų. Pasak mitybos ekspertų, sulčių pasirinkimas vietoj saldintų gėrimų gali padėti sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį ir padėti mesti svorį. Be to, daržovių sultys paprastai yra ypač palankios metant svorį: jose daug vandens ir maistinių medžiagų, bet paprastai labai mažai cukraus ir kalorijų. (Pavyzdžiui, 225 g stiklinėje pomidorų arba salierų sulčių daugiausia vandens ir kalio, o kalorijų joje yra daug mažiau nei tokiame pačiame kiekyje vaisių sulčių.) Pabrėždami daržoves ir naudodami tik šiek tiek vaisių skoniui, gaunate sotų gėrimą su nedideliu kalorijų kiekiu.

Funkcinės sultys taip pat suteikia hidratacijos , kuri yra būtina norint numesti svorio ir palaikyti bendrą sveikatą. Dažnai, kai jaučiame alkį, iš tikrųjų esame šiek tiek dehidratuoti. Sultys gali numalšinti troškulį ir padėti jaustis sotiems. Jei sultyse yra minkštimo arba sutrintų neskaldytų vaisių / daržovių (pvz., kokteilyje), jose išlieka šiek tiek skaidulų, kurios prisideda prie sotumo. Skaidulos padeda sulėtinti virškinimą ir skatina sotumo jausmą, todėl sultys su minkštimu bus sotesnės nei visiškai nukoštos. Nors dauguma sulčių pašalina daug natūralių skaidulų, skaidulų kiekį galite padidinti jas maišydami arba įmaišydami chia sėklų, linų sėmenų ar gysločio lukštų. Tokiu būdu funkcinės sultys gali būti maistingas, drėkinantis užkandis arba maisto papildas, kuris suteikia sotumo jausmą su mažiau kalorijų.

Galiausiai, tam tikri sultyse esantys bioaktyvūs junginiai gali padėti kontroliuoti svorį arba pagerinti medžiagų apykaitą. Daugelyje vaisių ir daržovių yra fitocheminių medžiagų, turinčių antioksidacinį ir priešuždegiminį poveikį. Pavyzdžiui, citrusinių vaisių sultyse (apelsinų, greipfrutų, citrinų) gausu flavonoidų ir vitamino C; burokėlių sultyse yra nitratų, kurie pagerina ištvermę pratimuose; o žaliosios sultys (su špinatais, lapiniais kopūstais ir kt.) suteikia magnio ir kitų mikroelementų, kurie palaiko energijos apykaitą. Kai kuriuose sulčių receptuose yra pridėtinių prieskonių, tokių kaip imbieras, ciberžolė arba kajeno pipirai – ingredientai, kurie dažnai vadinami „riebalus deginančiais“ dėl savo medžiagų apykaitą stimuliuojančių savybių. Nors jie nėra stebuklingi riebalų tirpdytojai, šie priedai gali turėti nedidelį teigiamą poveikį. Iš tiesų, imbieras turi tam tikrą mokslinį pagrindą: klinikinių tyrimų metaanalizė parodė, kad imbiero papildai šiek tiek sumažino kūno svorį ir juosmens bei klubų santykį , taip pat pagerino tokius rodiklius kaip gliukozės kiekis kraujyje nevalgius ir DTL („gerasis“) cholesterolis. Dėl šios priežasties daugelyje funkcinių sulčių mišinių yra imbiero . Panašiai tyrimai rodo, kad polifenolių turinčios sultys (pavyzdžiui, vynuogių, granatų ar vyšnių sultys) gali palaikyti medžiagų apykaitą ir atsigavimą po mankštos, o tai netiesiogiai gali padėti kontroliuoti svorį. Svarbiausia išvada yra ta, kad funkcinės sultys gali suteikti koncentruotą sveikų maistinių medžiagų ir augalinių junginių dozę, kuri padeda jūsų organizmui, kol siekiate numesti svorio.

Mokslas: ar funkcinės sultys tikrai padeda numesti svorio?

Kalbant apie svorio metimą , svarbu atskirti ažiotažą nuo mokslinės realybės. Teiginiai, kad sultys „ištirpdys riebalus“ arba „detoksikuos jūsų organizmą“, yra pernelyg supaprastinti. Jokios sultys pačios savaime nėra stebuklingas sprendimas norint numesti svorio . Kaip pabrėžia mitybos ekspertai, sultys neturi jokios ypatingos riebalus deginančios galios , kuri priverstų jus numesti svorio be tinkamos dietos ir kalorijų kontrolės. Svorio metimas galiausiai priklauso nuo to, ar suvartojate mažiau kalorijų nei sudeginate. Nepaisant to, funkcinės sultys gali būti naudinga priemonė norint numesti svorio, kai naudojamos kaip kalorijų kontroliuojamos, maistingos dietos dalis, tačiau jos pačios savaime nėra stebuklingas vaistas.

Moksliniai sulčių tyrimai rodo nevienodus rezultatus, dažnai priklausomai nuo to, kaip sultys naudojamos mityboje. Pavyzdžiui, kai kurie žmonės laikosi griežto sulčių badavimo arba valymo (gerdami tik sultis kelias dienas iš eilės). Šie režimai paprastai lemia trumpalaikį svorio kritimą, tačiau daugiausia dėl griežto kalorijų apribojimo – ir svoris dažnai grįžta. Nedidelis klinikinis tyrimas UCLA tyrė 3 dienų sulčių dietos poveikį sveikiems suaugusiesiems. Per 3 dienų sulčių valymą (apie 1300 kalorijų per dieną, gaunamų tik iš vaisių / daržovių sulčių), dalyviai vidutiniškai numetė 1,7 kg ir net po dviejų savaičių grįžimo prie įprastos dietos jie vis dar buvo maždaug 0,9 kg mažesni už pradinį svorį. Tai rodo, kad laikantis dietos, kurioje gausu sulčių, svorio metimas gali įvykti greitai, bent jau trumpuoju laikotarpiu. Tyrimo metu sulčių badavimas taip pat, regis, pakeitė žarnyno mikrobiomą su liesumu susijusiais būdais (padidino Bacteroidetes bakterijų kiekį ir sumažino Firmicutes kiekį). Tačiau prieš pernelyg susijaudinant atkreipkime dėmesį, kad tokios drastiškos dietos nėra tvarios . Sumažinus vartojimą iki vien sulčių, neišvengiamai pajusite didelį alkį ir sumažės baltymų bei riebalų kiekis. Dauguma žmonių, grįžę prie įprastos mitybos, persivalgo arba vėl atgauna prarastą svorį. Ekspertai įspėja, kad ekstremalūs sulčių badavimai gali sulėtinti medžiagų apykaitą ir dažnai paskatinti svorio augimą pasibaigus dietai. Kitaip tariant, pasninko metu galite prarasti kelis svarus vandens ir glikogeno (angliavandenių atsargų), tačiau be ilgalaikių gyvenimo būdo pokyčių tie kilogramai sugrįš. Dėl šių priežasčių mitybos specialistai paprastai nerekomenduoja ilgalaikių dietų, skirtų svorio metimui, vien tik sultimis – bet kokie rezultatai paprastai būna trumpalaikiai, ir jūs negaunate svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip baltymai ir sveikieji riebalai.

Didesnį džią teikia tyrimai, kuriuose sultys vertinamos kaip subalansuotos mitybos dalis , o ne kaip vienintelis jos komponentas. Tyrimai rodo, kad kasdien vartojant saikingą kiekį 100 % vaisių sulčių , svorio metimas nesutrukdo – ir netgi gali būti naudingas . Žymioje 2017 m. atliktoje atsitiktinės atrankos kontroliuojamoje studijoje buvo tiriamas svorio kritimas nutukusiems asmenims, kurie laikėsi mažai kalorijų turinčios dietos. Viena grupė kasdien išgerdavo 500 ml apelsinų sulčių kaip dietos dalį, o kontrolinė grupė laikėsi tos pačios dietos, bet be sulčių. Po 12 savaičių abi grupės neteko nemažai svorio (vidutiniškai ~6,5 kg), o apelsinų sulčių gėrėjai neteko tiek pat svorio, kiek ir tie, kurie susilaikė nuo sulčių. Kitaip tariant, kasdien geriamos apelsinų sultys visiškai nesutrukdė svorio metimui . Dar įdomiau, kad apelsinų sulčių grupė pastebėjo papildomą sveikatos pagerėjimą: jų insulino kiekis nevalgius sumažėjo 18 %, atsparumas insulinui sumažėjo 33 %, o MTL („blogojo“) cholesterolio kiekis sumažėjo 24 % daugiau, palyginti su grupe, kuri sulčių negėrė. Dėl sulčių maistinių medžiagų jiems taip pat žymiai sumažėjo uždegimas (matuojamas pagal C reaktyvųjį baltymą) ir pagerėjo bendra mitybos kokybė. Šie duomenys rodo, kad saikingas natūralių vaisių sulčių kiekis kontroliuojamoje kalorijų dietoje gali būti visiškai suderinamas su svorio metimu ir gali suteikti medžiagų apykaitos naudos, pavyzdžiui, pagerinti cholesterolio kiekį ir jautrumą insulinui. Sultyse esantis cukrus nesukėlė svorio augimo ir nesutrukdė riebalų deginimui, greičiausiai dėl to, kad visa mityba buvo subalansuota ir riboto kaloringumo. Tai paneigia mintį, kad „visas cukrus yra blogas“ – laikantis bendros sveikos mitybos, natūralūs vaisių sultyse esantys cukrūs neturėjo neigiamos įtakos svorio augimui.

Kitas įdomus pavyzdys – greipfrutų sulčių tyrimai. Jau seniai sklando gandai, kad greipfrutai padeda numesti svorio, ir kai kurie tyrimai tam pritaria. Scripps klinikos klinikiniame tyrime 91 nutukęs dalyvis buvo suskirstytas į skirtingas grupes: vieni prieš kiekvieną valgį suvalgė pusę šviežio greipfruto, kiti prieš valgį išgėrė porciją greipfrutų sulčių, o kontrolinė grupė nevartojo greipfrutų produktų. Po 12 savaičių greipfrutų grupės parodė žymiai didesnį svorio kritimą nei kontrolinė grupė. Tie, kurie tris kartus per dieną gėrė greipfrutų sultis, vidutiniškai numetė apie , palyginti su tik 0,3 kg placebo grupėje. Šviežių greipfrutų valgymas buvo panašiai veiksmingas (numesta apie 1,6 kg). Mechanizmas nėra iki galo ištirtas – greipfrutai gali padėti slopinti apetitą arba šiek tiek sumažinti insulino kiekį, – tačiau tyrimas parodė, kad greipfrutų ar greipfrutų sulčių įtraukimas į maistą buvo susijęs su papildomu svorio metimu . Verta paminėti, kad svorio pokyčiai buvo nedideli (keli svarai), ir toks poveikis gali būti netaikomas visiems. Tačiau šis tyrimas rodo, kad tam tikros funkcinės sultys (pvz., greipfrutų sultys prieš valgį) gali padėti kontroliuoti svorį kaip papildoma strategija. Įspėjimas: greipfrutų sultys gali sąveikauti su įvairiais vaistais, todėl vartojant receptinius vaistus reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

Apskritai moksliniai įrodymai rodo, kad sultys gali prisidėti prie svorio metimo daugiausia pakeisdamos kaloringesnį maistą ir padėdamos kontroliuoti apetitą , o ne dėl pačių sulčių stebuklingos riebalus deginančios savybės. Kaip glaustai teigiama vienoje medicininėje apžvalgoje, nėra jokių mokslinių įrodymų , kad vien tik geriant sultis riebalai ištirps. Svarbu tai, kaip šias sultis vartojate savo mityboje. Jei sultys naudojamos vietoj 500 kalorijų turinčio pyragaičio pusryčiams, greičiausiai išlaikysite kalorijų deficitą ir numesite svorio. Tačiau jei prie įprastos mitybos tiesiog pridėsite daug cukraus turinčių sulčių, galite priaugti svorio. Grynose vaisių sultyse yra didelis kiekis natūralaus cukraus (fruktozės). Per didelis sulčių kiekis, neatsižvelgiant į kalorijas, iš tiesų gali sustabdyti svorio metimą ar kai kuriais atvejais net sukelti svorio padidėjimą. Štai kodėl porcijos dydis ir kontekstas yra labai svarbūs.

Taip pat svarbu žinoti apie sulčių spaudimo trūkumus metant svorį. Skaidulų trūkumas yra pagrindinis trūkumas : spaudus vaisių / daržovių sultis ir išmetus minkštimą, pašalinama didžioji dalis skaidulų, kurios padeda jaustis sotiems. Tai gali padėti lengviau suvartoti daug kalorijų iš sulčių nejaučiant sotumo jausmo. Pavyzdžiui, per kelias minutes galite išgerti keturių apelsinų kalorijas vienoje stiklinėje apelsinų sulčių, o suvalgius keturis sveikus apelsinus, dėl didelio skaidulų kiekio būtų daug sočiau. Kaip pažymėta sveikatos straipsnyje, sultyse paprastai yra daug mažiau skaidulų nei sveikuose vaisiuose ir daržovėse. Tai reiškia, kad sultys taip veiksmingai nenumalšins alkio, kaip valgant tą patį vaisių ir daržovių produktą, todėl vėliau galite susigundyti suvalgyti daugiau. Be to, sultyse esantis cukrus yra labiau koncentruotas ir mažiau susijęs su skaidulomis, todėl gali greičiau padidinti gliukozės kiekį kraujyje. Tačiau, remiantis 2021 m. maistinių medžiagų apžvalga, nėra įrodymų , kad saikingas 100 % vaisių sulčių vartojimas padidina nutukimo ar medžiagų apykaitos problemų skaičių populiacijoje. Problemišką kelia ne viena stiklinė apelsinų sulčių, o per didelis laisvojo cukraus ir kalorijų kiekis bendroje mityboje.

Sulčių valymas ir ekstremalios dietos nusipelno ypatingo dėmesio. Kaip minėta, maitinantis vien sultimis, svoris krenta greitai, nes iš esmės laikomasi drastiškos dietos, tačiau šis metodas yra rizikingas. Ilgai laikantis sulčių badavimo, galite patirti nuovargį, maistinių medžiagų trūkumą, raumenų masės mažėjimą ir kitą šalutinį poveikį. Be to, svorio metimas paprastai yra netvarus. Tyrimai rodo, kad žmonės dažnai atgauna prarastą svorį netrukus po sulčių badavimo pabaigos. Griežtas kalorijų apribojimas gali sulėtinti medžiagų apykaitą ir sukelti svorio padidėjimą, kai tik vėl pradėsite valgyti įprastai. Norint tvariai kontroliuoti svorį, ilgainiui daug veiksmingesnis yra neskaldytų maisto produktų ir sulčių derinys (o ne vien sultys).

Esmė tokia: Funkcinės sultys gali padėti numesti svorio , pagerindamos maistinę vertę, pakeisdamos nesveikus užkandžius ir padėdamos kontroliuoti kalorijas , tačiau geriausiai jos veikia kaip subalansuotos mitybos dalis. Jokios sultys neatliks sunkaus svorio metimo darbo už jus, tačiau protingai vartojamos sultys gali būti naudinga jūsų bendros strategijos dalis.

Kasdienis naudojimas: saugus funkcinių sulčių įtraukimas į savo mitybą

Jei mėgstate sultis, galite jas įtraukti į savo kasdienybę siekdami numesti svorio. Štai keletas praktinių patarimų, kaip funkcines sultis vartoti sveikai ir tvariai:

  • Stebėkite porcijas: svarbiausia yra saikas. Gerkite maždaug 240 ml sulčių vienai porcijai , maždaug kartą per dieną, ypač jei tai sultys, kuriose gausu vaisių. Ši porcija maždaug atitinka vieną vaisių porciją. Tyrimai rodo, kad kasdien išgerti maždaug puodelį 100 % sulčių paprastai yra saugu ir nesusiję su svorio augimu. Laikydami porcijas saikingai, gaunate maistinių medžiagų naudą nepersistengdami su cukrumi ar kalorijomis.

  • Daug daržovių, mažiau vaisių: norėdami numesti svorio, rinkitės sulčių receptus, kuriuose daugiausia naudojamos nekrakmolingos daržovės (pvz., agurkai, salierai , lapiniai žalumynai, morkos, burokėliai) ir naudokite nedidelį kiekį vaisių vien dėl saldumo ar skonio. Daržovių sultyse yra daug mažiau cukraus ir kalorijų nei grynose vaisių sultyse. Pavyzdžiui, špinatų, lapinių kopūstų ar cukinijų sulčių mišiniuose bus daug mažiau cukraus nei sultyse, pagamintose iš ananasų ar mango. Vis tiek gausite natūralaus saldumo įdėję pusę obuolio arba išspaudę citrinos, tačiau bendras gėrimas bus labiau palankus metant svorį. Be to, daržovių sultyse gausu kalio, magnio ir kitų maistinių medžiagų, kurios palaiko sveiką svorį ir kraujospūdį.

  • Įtraukite skaidulų arba baltymų: kai tik įmanoma, išsaugokite minkštimą sultyse arba sutrinkite neskaldytus vaisius / daržoves į kokteilį. Taip išsaugosite skaidulas, kurios padeda pasisotinti. Jei naudojate sulčiaspaudę, kuri pašalina minkštimą, apsvarstykite galimybę įmaišyti kelis šaukštus jo atgal į stiklinę. Sotumo jausmą taip pat galite padidinti kartu su sultimis įdėdami baltymų šaltinio – pavyzdžiui, suvalgykite saują migdolų, virtą kiaušinį arba šaukštelį baltymų miltelių, įmaišytų į kokteilį. Vien sultys nėra subalansuotas valgis, nes jose paprastai nėra riebalų ir mažai baltymų. Derindami sultis su baltymais ir sveikaisiais riebalais, palaikysite stabilų cukraus kiekį kraujyje ir išvengsite alkio priepuolių.

  • Sultis naudokite kaip maisto papildus, o ne kaip maisto pakaitalus: sultis geriausia gerti kaip valgio dalį arba kaip užkandžius , o ne kaip visą savo mitybą. Pavyzdžiui, galite išgerti žaliųjų sulčių su avižiniais dribsniais pusryčiams arba daržovių sultis kaip popietinį gaiviklį vietoj sausainių. Jei visus valgius naudosite tik sultimis, greičiausiai jausitės nepakankamai maitinami ir nepasitenkinę. Įtraukite jas į platesnį mitybos planą, į kurį įeina daug liesų baltymų, neskaldytų grūdų ir kietų vaisių bei daržovių. Tokiu būdu gausite sulčių teikiamą naudą ir skaidulų, baltymų bei sveikųjų riebalų, kurių reikia jūsų organizmui.

  • Venkite pridėtinio cukraus ir saugokitės kalorijų: pirkdami paruoštas sultis ar kokteilius, atidžiai perskaitykite etiketes. Kai kuriuose „sulčių gėrimuose“ yra pridėtinio cukraus, pavyzdžiui, cukranendrių cukraus ar sirupo, kurie prideda tuščių kalorijų. Rinkitės sultis, pažymėtas „100 % sulčių“, be pridėtinių saldiklių. Taip pat atminkite, kad net grynose sultyse yra kalorijų – jos vis tiek įskaičiuojamos! Nevalgykite didelių kiekių per dieną beatodairiškai. Elkitės su sultimis kaip su sveiku užkandžiu ar valgio dalimi, į savo dienos tikslus įtraukdami jų kalorijų kiekį. Jei jūsų tikslas yra numesti svorio, paprastai norite suvalgyti (arba išgerti) mažiau kalorijų nei sudeginate , todėl atminkite, kad 225 g stiklinėje vaisių sulčių gali būti ~100–120 kalorijų.

  • Įsiklausykite į savo kūną: atkreipkite dėmesį į tai, kaip jaučiatės iš funkcinių sulčių. Ar jaučiatės patenkinti ir energingi, ar staiga pajuntate cukraus antplūdį, o po to – staigų nuovargį? Kiekvienas žmogus yra skirtingas. Jei rytinės sultys jus išvargina iki 10 val. ryto, gali tekti jas derinti su jogurtu ar riešutais, kad gautumėte daugiau sotumo. Jei tam tikros sultys (pvz., labai daug vaisių cukraus) stabdo svorio metimą, pakoreguokite receptą (įdėkite daugiau žalumynų, mažiau vaisių) arba sulčių spaudimo dažnumą. Tikslas – kad sultys papildytų jūsų mitybą, o ne ją sutrikdytų.

  • Nepraleiskite valgymų dėl sulčių: venkite pagundos praleisti kietus patiekalus ir gyventi vien sultimis. Tai gali sukelti priešingą poveikį – sulėtinti medžiagų apykaitą ir netekti svarbių makroelementų. Retkarčiais suvalgomą patiekalą galima pakeisti visaverčiu kokteiliu (kuriame yra baltymų ir riebalų), tačiau apskritai sultis laikykite sveikos mitybos priedu , o ne visišku maisto pakaitalu.

Laikydamiesi šių patarimų, galite funkcines sultis paversti produktyvia savo kasdienės mitybos dalimi . Pavyzdžiui, galite pradėti dieną nuo mažos stiklinės naminių žaliųjų sulčių kartu su baltymingais pusryčiais arba po pietų išgerti daržovių gausių sulčių, kad numalšintumėte potraukį iki vakarienės. Daugelis žmonių pastebi, kad šviežiai spaustos sultys suteikia energijos ir padeda sumažinti potraukį mažiau sveikiems užkandžiams.

Galiausiai, visada atminkite, kad svorio metimas yra kelionė, į kurią geriausia žiūrėti holistiškai . Funkcinių sulčių gėrimas stebuklingai jūsų nepadarys lieknesniu, tačiau tai gali būti viena iš daugelio naudingų strategijų – kartu su subalansuota mityba, reguliaria mankšta, tinkamu miegu ir streso valdymu. Mėgaukitės sultimis dėl jų skonio ir naudos sveikatai, tačiau išlaikykite savo lūkesčius realius. Protingai vartojamos funkcinės sultys iš tiesų gali būti sąjungininkės jūsų svorio metimo pastangose, nes jos maitina jūsų kūną, palaiko skysčių kiekį ir palengvina maistingų variantų pasirinkimą. Tik būtinai vartokite jas tvariai, kad jos atitiktų jūsų bendrą gyvenimo būdą.

Išvada: Funkcinės sultys gali atlikti teigiamą vaidmenį metant svorį, nes jos suteikia gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų ir gali padėti kontroliuoti kalorijas, kai jos pakeičia kaloringesnį maistą. Moksliniai įrodymai rodo, kad nors pačios sultys nėra stebuklinga priemonė metant svorį, jas galima įtraukti į dietą netrukdant progresui ir jos gali suteikti papildomos naudos, pavyzdžiui, pagerinti maistinių medžiagų suvartojimą ir medžiagų apykaitą. Svarbiausia yra saikingumas, pusiausvyra ir sąmoningas sulčių integravimas į savo kasdienybę. Mėgaudamiesi funkcinėmis sultimis kaip įvairios, mažai kalorijų turinčios mitybos dalimi, galite pasinaudoti jų teikiama nauda – nuo vitaminų ir antioksidantų iki hidratacijos ir patogumo – tuo pačiu siekdami savo svorio metimo tikslų. Į sveikatą ir sėkmingo sulčių spaudimo!

Nuorodos

  1. Ruxton, CHS ir Myers, M. (2021). Vaisių sultys: naudingos ar kenksmingos? Įrodymų apžvalga. Maistinės medžiagos, 13 (6): 1815.

  2. Ribeiro, C., Dourado, G. ir Cesar, T. (2017). Apelsinų sultys, derinamos su sumažinto kaloringumo dieta, lemia svorio kritimą ir pagerina su nutukimu susijusius biožymenis: atsitiktinių imčių kontroliuojamas tyrimas. Mityba, 38 , 13–19.

  3. Henning, SM, Hsu, M. ir kt. (2017). Daržovių / vaisių sulčių pagrindu sukurtos dietos nauda sveikatai: mikrobiomo vaidmuo. Mokslinės ataskaitos, 7 , 2167.

  4. Fujioka, K. ir kt. (2006). Greipfrutų poveikis svoriui ir atsparumui insulinui: ryšys su metaboliniu sindromu. „ Journal of Medicinal Food“, 9 (1), 49–54.

  5. Maharlouei, N. ir kt. (2019). Imbiero vartojimo poveikis svorio metimui ir medžiagų apykaitos profiliui tarp antsvorio turinčių ir nutukusių asmenų: sisteminė atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų apžvalga ir metaanalizė. „ Critical Reviews in Food Science and Nutrition“, 59 (11), 1753–1766.

  6. Lamoreux, K. (2023). Sulčių spaudimas svorio metimui: ar tai veiksminga? „Medical News Today“ (2023 m. gegužės 5 d.).

Palikite komentarą

Atkreipkite dėmesį, kad komentarai turi būti patvirtinti prieš juos publikuojant