Haskapas (Lonicera caerulea): arktinių uogų galia regėjimui, smegenims ir kraujagyslių gyvybingumui
Įvadas
Haskapo uogos ( Lonicera caerulea ), dar žinomos kaip mėlynasis sausmedis arba melsvasis sausmedis, yra maži, tamsiai mėlyni vaisiai, kilę iš Sibiro, šiaurinės Japonijos ir kai kurių Kanados dalių. Garbinamos dėl savo atsparumo šaltam klimatui ir didelės maistinės vertės, haskapo uogos tampa vienais iš labiausiai antioksidantų turinčių žinomų vaisių. Dėl savo saldaus ir rūgštaus skonio bei ryškaus pigmento jos populiarios funkcinėse sultyse ir maisto papilduose. Haskapo sultys ypač vertinamos dėl teigiamo poveikio akių ir smegenų sveikatai, kraujagyslių apsaugos ir uždegimų kontrolės.
Aktyvūs junginiai
-
Antocianinai (cianidin-3-gliukozidas, cianidin-3-rutinozidas): stiprūs antioksidantai, suteikiantys haskapo uogoms intensyvią spalvą ir naudą sveikatai [1].
-
Flavonoliai (kvercetinas, kaempferolis): palaiko priešuždegiminius mechanizmus ir endotelio sveikatą.
-
Fenolio rūgštys (chlorogeninė, ferulo rūgštis): pagerina gliukozės metabolizmą, neuroprotekciją ir ląstelių atsinaujinimą.
-
Vitaminas C, kalis, kalcis ir magnis: būtini imuninei sistemai palaikyti, širdies ir kraujagyslių funkcijai bei medžiagų apykaitai reguliuoti.
Moksliškai pagrįsta nauda sveikatai
1. Regėjimas ir akių sveikata
Haskap uogos yra ypač gausios antocianinų, kurie gerina akių kraujotaką, mažina tinklainės oksidacinį stresą ir palaiko fotoreceptorių ląstelių funkciją. Tyrimai su gyvūnais parodė apsauginį poveikį nuo UV spindulių sukeltos tinklainės pažaidos, o žmonių tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant haskap ekstraktą pagerėja akių nuovargis ir regėjimo aštrumas [2].
2. Neuroprotekcija ir kognityvinė funkcija
Haskap antocianinai prasiskverbia pro hematoencefalinį barjerą ir mažina neurouždegimą. Gyvūnų modeliuose haskap papildai pagerino atmintį, erdvinį mokymąsi ir sumažino oksidacinę žalą smegenų audinyje. Šios savybės daro jį perspektyviu funkciniu maistu senstančiai populiacijai ir kognityvinei sveikatai [3].
3. Kraujagyslių ir širdies bei kraujagyslių sistemos palaikymas
Haskapo sultyse esantys polifenoliai padeda mažinti kraujospūdį, gerina endotelio funkciją ir slopina trombocitų agregaciją. Atsitiktinės atrankos klinikinio tyrimo metu nustatyta, kad haskapo ekstraktas sumažino sistolinį kraujospūdį ir kraujagyslių uždegimo žymenis suaugusiesiems, sergantiems ankstyva hipertenzija [4].
4. Antioksidacinis ir priešuždegiminis poveikis
Haskap sultys žymiai padidina antioksidacinių fermentų (SOD, CAT, GPx) aktyvumą ir sumažina C reaktyviojo baltymo (CRB) kiekį. Jo polifenoliai slopina NF-κB ir COX-2, mažindami sisteminį uždegimą ir palaikydami imuninę reguliaciją [5].
5. Cukraus kiekis kraujyje ir medžiagų apykaitos reguliavimas
Haskap junginiai slopina angliavandenius virškinančius fermentus (α-gliukozidazę, α-amilazę), mažindami cukraus kiekio kraujyje šuolius po valgio. Klinikinių tyrimų metu haskap ekstraktas pagerino jautrumą insulinui ir gliukozės toleranciją prediabetiniams asmenims [6].
6. Odos sveikata ir senėjimo stabdymas
Haskap antocianinai apsaugo odos fibroblastus nuo UV spindulių sukelto oksidacinio streso ir skatina kolageno sintezę. Reguliarus vartojimas pagerina odos elastingumą, mažina smulkias raukšleles ir kovoja su senėjimo požymiais, kaupdamas ROS ir antiglikacinį poveikį [7].
Sinergetiniai deriniai su Haskap
Haskap sultys gerai dera su kitais funkciniais vaisiais:
-
Haskap + Aronia : galinga antocianinų sinergija kraujagyslių apsaugai ir kognityviniam atsparumui.
-
Haskap + raudonieji serbentai: padidina vitamino C kiekį ir palaiko žarnyno mikrobiotą.
-
Haskap + obuolys arba burokėlis : subalansuoja rūgštingumą ir palaiko kraujotaką bei azoto oksido gamybą.
-
Haskap + šaltalankis : visavertis antioksidacinis kompleksas odos, imuniteto ir medžiagų apykaitos sveikatai.
Kaip vartoti
Haskap sultis geriausia gerti šviežias arba šalto spaudimo, geriausia po 50–150 ml per dieną. Dėl aštraus skonio jos dažnai maišomos su obuolių, vynuogių ar kriaušių sultimis. Liofilizuoti milteliai, ekstraktai ir koncentratai yra patogios alternatyvos. Terapiniam naudojimui ieškokite produktų, standartizuotų pagal 30–40 % antocianinų kiekį.
Nuorodos
-
Jurikova, T. ir kt. (2017). Sveikatą stiprinantys junginiai Lonicera caerulea uogose: apžvalga. Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalas , 65(33), 6523–6532.
-
Yamamoto, M. ir kt. (2019). Haskapo uogų antocianinų poveikis žmonių akių nuovargiui. Klinikinė oftalmologija , 13, 1971–1977.
-
Bakuradze, T. ir kt. (2019). Haskapo neuroprotekcinės ir antioksidacinės savybės senstančioms pelėms. Neuroscience Letters , 703, 179–185.
-
Lee, MK ir kt. (2020). Haskap uogų ekstraktas gerina kraujospūdį ir endotelio žymenis esant lengvam hipertenzijos laipsniui. Mitybos tyrimai , 73, 65–73.
-
Wang, LS ir kt. (2016). Polifenolių gausaus haskapo sulčių antioksidacinis ir priešuždegiminis poveikis. „Journal of Functional Foods“ , 27, 553–562.
-
Zhao, C. ir kt. (2021). Lonicera caerulea ekstrakto poveikis gliukozės kiekiui kraujyje ir jautrumui insulinui. Phytotherapy Research , 35(1), 109–118.
-
Ogawa, K. ir kt. (2020). Haskap uogų polifenolių poveikis odos senėjimui žmonių tyrimuose. Dermatologijos mokslų žurnalas , 98(3), 220–226.
Palikite komentarą