Noni (Morinda citrifolia): tropinis tonikas imunitetui stiprinti, skausmui malšinti ir ląstelių apsaugai
Įvadas
Noni ( Morinda citrifolia ) yra mažas, visžalis medis, kilęs iš Pietryčių Azijos ir Ramiojo vandenyno salų. Jo vaisiai Polinezijos kultūrose buvo vartojami jau daugiau nei 2000 metų kaip tradicinė priemonė nuo nuovargio, infekcijų, sąnarių skausmo ir virškinimo problemų. Nepaisant aštraus kvapo ir kartaus skonio, noni sultys įgijo pasaulinį populiarumą funkcinėje mityboje dėl savo imunomoduliacinių, analgezinių ir antioksidacinių savybių. Šiuolaikinis mokslas vis labiau patvirtina šį tradicinį vartojimą, atlikdamas ląstelių ir klinikinius tyrimus.
Aktyvūs junginiai
-
Iridoidai (damnakantalis, asperulozido rūgštis): pagrindinės fitocheminės medžiagos, atsakingos už priešuždegiminį ir antioksidacinį aktyvumą [1].
-
Polisacharidai: moduliuoja imuninę funkciją ir palaiko žarnyno barjero vientisumą.
-
Skopoletinas: kumarinas, pasižymintis priešuždegiminėmis, antihipertenzinėmis ir nuotaiką stabilizuojančiomis savybėmis [2].
-
Flavonoidai ir fenolio rūgštys: suteikia antioksidacinį poveikį ir apsaugo kraujagysles.
-
Alkaloidai ir steroliai: prisideda prie analgezinio, antimikrobinio ir nuovargį mažinančio poveikio.
-
Vitaminas C, geležis, kalis ir selenas: palaiko imuninės sistemos sveikatą, energijos apykaitą ir redokso pusiausvyrą.
Moksliškai pagrįsta nauda sveikatai
1. Imuniteto moduliacija ir antioksidacinė gynyba
Noni sultys stiprina tiek įgimtą, tiek adaptyvų imuninį atsaką. Klinikinių tyrimų metu jos padidina natūralių žudikių (NK) ląstelių aktyvumą ir citokinų gamybą, kartu mažindamos oksidacinio streso biožymenis. Jos padidina antioksidacinių fermentų, tokių kaip superoksido dismutazė (SOD), katalazė ir glutationo peroksidazė, kiekį, užtikrindamos plačią ląstelių apsaugą [3, 4].
2. Priešuždegiminis ir analgezinis poveikis
Tradicinį noni vartojimą artritui ir sąnarių skausmui gydyti patvirtina šiuolaikiniai tyrimai, rodantys COX-2, prostaglandinų ir azoto oksido signalų perdavimo slopinimą. Pacientams, sergantiems osteoartritu, noni sultys reikšmingai sumažino skausmo ir sustingimo rodiklius per 90 dienų vartojant papildus [5].
3. Energija , ištvermė ir nuovargio mažinimas
Atsitiktinės atrankos būdu atliktas tyrimas su sportininkais parodė, kad noni sultys padidino fizinę ištvermę, sumažino suvokiamą nuovargį ir pagerino atsistatymo rodiklius. Šis poveikis gali būti susijęs su jų antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, taip pat su mitochondrijų apsauga [6].
4. Širdies ir kraujagyslių sistemos bei kraujospūdžio pusiausvyra
Noni vaisiuose esantis skopoletinas veikia kaip kraujagysles plečiantis vaistas ir kalcio kanalų moduliatorius, padedantis mažinti kraujospūdį. Klinikinių tyrimų metu buvo pranešta apie sistolinio ir diastolinio kraujospūdžio pagerėjimą hipertenzija sergantiems pacientams po noni sulčių vartojimo, kartu pagerėjusį lipidų profilį [7].
5. Detoksikacija ir kepenų palaikymas
Noni palaiko kepenų detoksikaciją, stiprindamas citochromo P450 aktyvumą ir apsaugodamas kepenų audinius nuo cheminių medžiagų sukeltos žalos. In vivo tyrimai rodo sumažėjusį kepenų fermentų kiekį ir histologinį kepenų funkcijos pagerėjimą po noni papildų vartojimo [8].
6. Virškinimo trakto palaikymas ir antimikrobinės savybės
Tradiciškai vartojamas nuo vidurių užkietėjimo, infekcijų ir virškinimo sutrikimų, noni pasižymi antibakteriniu aktyvumu prieš E. coli , H. pylori ir Salmonella . Jo polisacharidai stiprina žarnyno imunitetą, o iridoidai mažina žarnyno uždegimą ir gerina barjero vientisumą [9].
7. Ląstelių sveikata ir priešvėžinis potencialas
Nors noni iridoidai ir flavonoidai vis dar tiriami, ląstelių tyrimuose nustatyta, kad jie pasižymi antiproliferaciniu poveikiu, įskaitant vėžio ląstelių augimo, angiogenezės ir metastazių slopinimą. Šis poveikis gali būti susijęs su imuninės sistemos aktyvacija ir oksidacinio streso moduliacija [10].
Kaip vartoti
Noni sultys paprastai geriamos po 30–60 ml per dieną, dažnai praskiestos arba sumaišytos su kitų vaisių sultimis (pvz., vynuogių ar mėlynių), kad pagerėtų jų skonis. Fermentuotos noni sultys gali būti papildomos naudos žarnyno sveikatai. Yra noni ekstrakto miltelių ir kapsulių pavidalo, tačiau šviežiai spaustos šalto spaudimo sultys išlaiko plačiausią bioaktyviųjų medžiagų spektrą. Ieškokite produktų, kurie yra 100 % gryni, sertifikuoti ekologiški ir termiškai neapdoroti.
Nuorodos
-
Pawlus, AD ir Kinghorn, AD (2007). Morindos citrifolia (noni) etnobotanikos, chemijos ir biologinio aktyvumo apžvalga. Journal of Pharmacy and Pharmacology , 59(12), 1587–1609.
-
Kamiya, K. ir kt. (2004). Naujos sudedamosios dalys iš Morinda citrifolia (noni) vaisių. Chemical & Pharmaceutical Bulletin , 52(5), 596–598.
-
Wang, MY ir kt. (2002). Noni sulčių antioksidacinis aktyvumas. Phytotherapy Research , 16(6), 617–621.
-
McKoy, ML ir kt. (2002). Fermentuotų noni sulčių imunomoduliacinės savybės. „The Scientific World Journal“ , 2, 756–760.
-
Olabinri, BM ir kt. (2010). Noni sulčių poveikio osteoartritui klinikinis tyrimas. Afrikos tradicinių, papildomųjų ir alternatyvių vaistų žurnalas , 7(4), 213–218.
-
Rowe, TK ir kt. (2010). Noni sulčių poveikis sportininkų ištvermei ir oksidaciniam stresui. „Journal of Functional Foods“ , 2(3), 254–258.
-
Wang, MY ir kt. (2011). Noni sulčių antihipertenzinis poveikis žmonėms. „Natural Product Communications“ , 6(6), 767–772.
-
Palu, AK ir kt. (2008). Noni uogų apsauginis poveikis kepenims cheminių medžiagų sukelto kepenų toksiškumo atveju. Phytotherapy Research , 22(3), 302–305.
-
Dussossoy, E. ir kt. (2011). Noni sulčių antibakterinis ir žarnyną apsaugantis poveikis. Ethnopharmacology žurnalas , 133(1), 108–115.
-
Liu, G. ir kt. (2013). Morindos citrifolios priešnavikinės savybės: molekuliniai mechanizmai. Cancer Letters , 332(2), 181–188.
Palikite komentarą