Haskap uogų nauda sveikatai
Haskapai yra puikus antioksidantų, vitamino C, vitamino A, skaidulų ir kalio šaltinis.
Taip pat žinomas kaip mėlynasis sausmedis, saldžiųjų uogų sausmedis ir meduogė, mokslinis pavadinimas yra Lonicera caerulea L. Haskapo uogas jau šimtmečius vartoja vietiniai Hokaido (Japonija) ainų žmonės ir manoma, kad jos prisideda prie jų gyvenimo trukmės; jie haskapo uogas vadina „ilgaamžiškumo vaisiumi“ ir „vizijos vaisiumi“.

Šių uogų unikalus, aitrus vaisių skonis su aviečių, mėlynių ir juodųjų serbentų užuominomis. Paviršiuje ši uoga yra mėlynių spalvos ir pailgos arba ovalios formos.
Vidinis uogos minkštimas yra sodrios kaštoninės spalvos ir labai sultingas. Odelė labai plona, o sėklos mažytės, todėl vaisius tirpsta burnoje. Rūgštus skonis yra švarus ir gaivinantis.
Mokslas apie Haskap uogas...
Kas yra antocianinai?
Haskap uogos yra gausus cianidin-3-O-gliukozido (C3G), kuris yra natūraliai susidarantis antocianinas, šaltinis. Antocianinai yra geri antioksidantai, padedantys išvengti ligų arba sumažinti jų riziką. Antocianinų gausios uogos taip pat žinomos dėl savo teigiamo poveikio akims ir dažnai siejamos su geru naktiniu matymu. Antocianinai pasižymi antidiabetiniu, priešvėžiniu, priešuždegiminiu, antimikrobiniu ir nutukimą mažinančiu poveikiu, taip pat padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų.
Ar Haskaps sudėtyje yra vitamino C?

Vitaminas C taip pat yra galingas antioksidantas ir padeda jūsų organizmui formuoti ir palaikyti jungiamąjį audinį, pavyzdžiui, odą ir kaulus .
Vitaminas C yra būtina maistinė medžiaga, o tai reiškia, kad jūsų organizmui jo reikia, bet jis negali jo pasigaminti pats. Vietoj to, vitamino C turite gauti iš maisto produktų, kuriuos valgote – vaisių ir daržovių. 100 gramų haskapo uogų yra 60 % rekomenduojamos paros normos vitamino C.
Kas yra antioksidantai ir laisvieji radikalai?
Antioksidantai yra junginiai, kuriuos gamina jūsų kūnas ir kurie randami maisto produktuose. Jie padeda apsaugoti jūsų ląsteles nuo žalos, kurią sukelia potencialiai žalingi laisvieji radikalai.
Laisvieji radikalai yra nestabilios molekulės ir normalūs šalutiniai produktai, susidarantys jūsų organizme reaguojant į stresą ir uždegimą. Jie taip pat gali atsirasti dėl aplinkos veiksnių, tokių kaip oro tarša, cigarečių dūmai, tam tikros cheminės medžiagos, UV spinduliuotė (tiesioginės saulės šviesos) ir kt. Laisvieji radikalai vagia elektroną iš jūsų odos ląstelių molekulių, kraujo ląstelių ar bet kurios kitos vietos, o tai pažeidžia aplinkines ląsteles.
Kai kaupiasi laisvieji radikalai, jie gali sukelti oksidacinį stresą. Tai gali pažeisti jūsų DNR ir kitas svarbias ląstelių struktūras. Lėtinis oksidacinis stresas gali padidinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos, 2 tipo diabetas ir vėžys, riziką.

Kokie yra antioksidantų privalumai?
Pagrindinis antioksidantų privalumas yra jų gebėjimas saugiai reaguoti su laisvaisiais radikalais, kol jie dar nepažeisti ląstelių lygmens. Iš esmės antioksidantai „kovoja“ su laisvaisiais radikalais.
Valgant antioksidantais turtingą maistą, galima padidinti antioksidantų kiekį kraujyje, kad sumažėtų oksidacinis stresas ir šių ligų rizika.
Mokslininkai naudoja kelis testus, kad išmatuotų antioksidantų kiekį maisto produktuose.
Du dažniausiai atliekami tyrimai yra ORAC (deguonies radikalų absorbcijos pajėgumas) ir FRAP (plazmos geležies redukcijos gebėjimas) analizės.
Kuo didesnės vertės, tuo daugiau antioksidantų yra maiste. Abiejuose bandymuose visos trys tirtos haskap uogų veislės turėjo žymiai didesnį antioksidantų kiekį nei kiti šeši vaisiai.
Žemiau pateiktuose ORAC testo rezultatuose trys kairėje esančios „haskap“ veislės turi iki 1,6 karto daugiau antioksidantų nei mėlynės ir daugiau nei keturis kartus daugiau nei braškės.

FRAP antioksidantų teste haskap uogose buvo beveik tris kartus daugiau antioksidantų nei mėlynėse.

Ar Haskap uogos gali pagerinti sportininkų fizinį pajėgumą?
Augalai nuo seno naudojami kaip vaistiniai šaltiniai ir ergogeninės priemonės. Jau 668 m. pr. Kr. senovės graikai, kaip pranešama, naudojo grybus, džiovintas figas ir įvairius vyno mišinius sportiniams rezultatams gerinti. Pastaruoju metu vis daugiau dėmesio skiriama bioaktyviems vaisių ir daržovių junginiams, kurie gali pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą bei fizinį pajėgumą. Visų pirma, vis daugiau įrodymų rodo, kad maistiniai antocianinai ir (poli)fenoliai gali pagerinti fiziologinius fizinio pajėgumo aspektus mėgėjų ir gerai treniruotų sportininkų populiacijoje.

Keliuose tyrimuose nustatyta, kad C3G veikia kraujagyslių funkciją, uždegimą ir oksidacinį stresą. Atsižvelgdamas į su C3G, kurio gausu haskap uogose, susijusias savybes, Northumbria universiteto Sveikatos ir gyvybės mokslų fakulteto profesorius Glynas Howatsonas norėjo ištirti, ar haskap uogos pagerintų ištvermės bėgimo rezultatus.
Tyrime dalyvavo 30 nerūkančių vyrų nuo 18 iki 45 metų amžiaus. Tyrimas pirmą kartą parodė, kad vartojant Haskap uogas galima sutrumpinti išsekimo laiką, o 5 km bėgimo laikas pagerėja maždaug 20 sekundžių, t. y. daugiau nei 2 %, palyginti su placebo kontroline grupe.
Nedideli pokyčiai esant mažesniam intensyvumui rodo geresnį mankštos efektyvumą, kurį galima pasiekti pagerinus kraujagyslių funkciją arba valdant mankštos sukeltą oksidacinį stresą, nors šie duomenys dar nėra įrodyti.
Šie duomenys apie Haskap uogas papildo vis daugiau įrodymų, kad (poli)fenolių turtingi maisto produktai gali būti naudingi sportiniams rezultatams gerinti, ir labai svarbu, kad sportuojantiems būtų pasiūlytas praktiškas, nefarmakologinis, maisto pagrindu sukurtas sprendimas, padedantis treniruotis ir varžytis.
Kai kurie privalumai sveikatai...
- Sumažinti kraujospūdį
- Palengvinti virškinimo trakto sutrikimus
- Širdies ir kraujagyslių sistemą apsauganti priemonė, padedanti palaikyti kraujagyslių pralaidumą, mažinti uždegimą, mažinti aterosklerozines plokšteles ir trombocitų agregaciją (krešėjimą).
- Apsaugo nuo kancerogenezės
- Pasižymi antiangiogeninėmis savybėmis, o tai reiškia, kad badu naikina mirtinas vėžio ląsteles.
- Yra žinoma, kad dietos, kuriose gausu polifenolių, mažina vėžio riziką didelės rizikos grupės gyventojų grupėse. Haskapo uogose gausu fenolio rūgščių ir flavonoidų, ypač antocianinų.
- Sumažina gliukozės kiekį kraujyje po valgio
- Gerina akių sveikatą, padidindamas kraujotaką tinklainės kapiliaruose, pagerindamas naktinį matymą, kovodamas su geltonosios dėmės degeneracija ir užkirsdamas kelią retinopatijai diabetu sergantiems pacientams.
Šioje svetainėje pateikta informacija buvo gauta iš šių šaltinių:
Haskapas: įvadas į vaisių, jo naudą sveikatai ir rinkodaros galimybes. Autorė Kirsten Larson, 2009 m.„Healthline“, 12 sveikų maisto produktų, kuriuose gausu antioksidantų. https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-antioxidants
MDPI ir ACS stilius
Howatson, G.; Snaith, GC; Kimble, R.; Cowper, G.; Keane, KM Pagerėję ištvermės bėgimo rezultatai pavartojus uogų (Lonicera caerulea L.). Maistinės medžiagos 2022, 14, 780. https://doi.org/10.3390/nu14040780
Klivlando klinika. 2021 m. gruodžio 27 d. Viskas, ką reikia žinoti apie antioksidantus. Antioksidantai nekelia jokios rizikos jūsų sveikatai, tik naudą. https://health.clevelandclinic.org/what-do-antioxidants-do/
Klivlando klinika. 2023 m. balandžio 10 d. 17 maisto produktų, kuriuose gausu vitamino C. Apelsinai, nevalgykite! Vitamino C taip pat galite gauti iš braškių, kivių ir žalių daržovių. https://health.clevelandclinic.org/sources-of-vitamin-c/
Uogos kaip biologiškai aktyvių junginių šaltinis: uoginės uogos (Lanicera Caerulea) atvejis, Irena Svarcova, Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Republic. 2007, 151(2):163–174
„Science Direct“: antocianinų gausus haskap (Lonicera caerulea L.) uogų ekstraktas in vitro sumažina nitrozaminų sukeltą DNR pažeidimą žmogaus normaliose plaučių epitelio ląstelėse.
„Science Direct“: galimas haskapų (Lonicera caerulea L.) poveikis sveikatai: cianidin-3-O-gliukozido vaidmuo
HP Vasantha Rupasinghe, Niroshaathevi Arumuggam, Madumani Amararathna, ABKH De Silva,. Galima haskapo (Lonicera caerulea L.) nauda sveikatai: cianidino-3-O-gliukozido vaidmuo, Funkcinio maisto žurnalas, 44 tomas, 2018 m., 24–39 puslapiai, ISSN 1756-4646, https://doi.org/10.1016/j.2.3ff.2201.8.jff.
Khoo HE, Azlan A, Tang ST, Lim SM. Antocianidinai ir antocianinai: spalvoti pigmentai kaip maisto ir farmacijos ingredientai ir galima nauda sveikatai. „Food Nutr Res.“ 2017 rugpjūčio 13 d.; 61 (1): 1361779. doi: 10.1080/16546628.2017.1361779. PMID: 28970777; PMCID: PMC5613902.
Rupasinghe H. P. Vasantha, YuLi Juan, Bhullar Khushwant S. ir BorsBob. 2012. Trumpas pranešimas: Haskap (Lonicera caerulea): naujas uogų derlius, pasižymintis dideliu antioksidaciniu pajėgumu. Kanados augalų mokslo žurnalas. 92(7): 1311–1317. https://doi.org/10.4141/cjps2012-073
Bell, L., Williams, CM. Bandomasis dozės ir atsako tyrimas apie ūmų haskap uogų ekstrakto (Lonicera caerulea L.) poveikį vyresnio amžiaus suaugusiųjų pažinimui, nuotaikai ir kraujospūdžiui. Eur J Nutr 58, 3325–3334 (2019). https://doi.org/10.1007/s00394-018-1877-9
Palikite komentarą