Aronija (Aronia melanocarpa): gili antioksidacinė apsauga kraujagyslių, imuninei ir medžiagų apykaitos sveikatai
Įvadas
Aronijos ( Aronia melanocarpa ), dar žinomos kaip aronijos, yra maži, tamsiai violetiniai vaisiai, kilę iš Šiaurės Amerikos, o dabar plačiai auginami visoje Europoje ir Baltijos šalyse. Tradiciškai Amerikos indėnų naudojamos mėsai konservuoti ir peršalimui gydyti, šiandien aronijos pripažįstamos vienu turtingiausių natūralių polifenolių ir antocianinų šaltinių. Jų aitrus skonis gali būti intensyvus, kai jos yra šviežios, tačiau aronijų sultys, ypač šalto spaudimo arba sumaišytos su kitais vaisiais, suteikia galingą antioksidacinę apsaugą ir plataus spektro naudą sveikatai. Šiuolaikiniai tyrimai patvirtina jų veiksmingumą palaikant kraujagyslių funkciją, imunitetą, medžiagų apykaitos pusiausvyrą ir net kognityvinę veiklą.
Aktyvūs junginiai
-
Antocianinai (cianidin-3-galaktozidas ir cianidin-3-arabinozidas): atsakingi už aronijų tamsiai violetinę spalvą ir stiprų laisvųjų radikalų gaudymo gebėjimą [1].
-
Proantocianidinai ir flavonoliai (kvercetinas, rutinas): palaiko kraujagyslių tonusą, imuninę pusiausvyrą ir priešuždegiminius procesus [2].
-
Fenolio rūgštys (chlorogeninės, neochlorogeninės, kavos rūgštis): moduliuoja cukraus kiekį kraujyje, kepenų fermentus ir ląstelių signalizaciją [3].
-
Vitaminai C, E ir folatai: prisideda prie imuninės sistemos, odos ir širdies bei kraujagyslių apsaugos.
-
Kalis, geležis, manganas ir cinkas: būtini fermentinėms funkcijoms, raudonųjų kraujo kūnelių gamybai ir antioksidaciniam fermentų aktyvumui.
Moksliškai pagrįsta nauda sveikatai
1. Širdies ir kraujagyslių bei kraujagyslių apsauga
Aronijų sultys žymiai pagerina endotelio funkciją, mažina sistolinį ir diastolinį kraujospūdį, bendrojo ir MTL cholesterolio kiekį. Aronijose esantys polifenoliai padidina azoto oksido prieinamumą, gerindami kraujotaką ir mažindami arterijų standumą. Klinikinių tyrimų metaanalizė parodė, kad aronijų papildai pagerino kraujagyslių elastingumą ir sumažino širdies ir kraujagyslių rizikos biožymenis tiek sveikiems, tiek sergantiems hipertenzija suaugusiesiems [4].
2. Antioksidantų gynyba ir ląstelių apsauga
Aronija turi vieną didžiausių ORAC verčių tarp uogų, o tai reiškia, kad ji puikiai neutralizuoja reaktyviąsias deguonies formas. Jose esantys antocianinai apsaugo lipidus, DNR ir baltymus nuo oksidacinio streso. In vivo tyrimai rodo, kad aronijų sultys skatina endogeninių antioksidacinių fermentų (SOD, CAT, GPx) aktyvumą ir sumažina oksidacinės žalos žymenis sveikiems ir sergantiems diabetu asmenims [5].
3. Imuniteto moduliacija ir priešuždegiminis aktyvumas
Aronijose esantys polifenoliai reguliuoja citokinų gamybą, mažina C reaktyviojo baltymo (CRB) kiekį ir moduliuoja T ląstelių atsaką. Aronijų ekstraktas slopina NF-κB ir COX-2 aktyvumą, kurie abu yra svarbūs uždegiminių procesų dalyviai. Reguliarus vartojimas siejamas su geresne imuninės sistemos priežiūra ir sumažėjusiu viršutinių kvėpavimo takų infekcijų skaičiumi [6].
4. Cukraus kiekis kraujyje ir medžiagų apykaitos sveikata
Aronijų sultys gali pagerinti jautrumą insulinui ir sumažinti gliukozės bei HbA1c kiekį nevalgius asmenims, sergantiems 2 tipo diabetu ar metaboliniu sindromu. Jose esančios chlorogeno rūgštis ir antocianinai slopina α-gliukozidazę ir gliukozės transporterius, sumažindami glikemijos šuolius po valgio. Klinikiniai tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant sumažėja trigliceridų kiekis ir juosmens apimtis [7].
5. Kepenų ir detoksikacijos palaikymas
Aronija apsaugo hepatocitus nuo oksidacinio ir cheminių medžiagų sukeltos žalos. Tyrimais su gyvūnais nustatyta, kad aronijos papildai normalizavo kepenų fermentų (ALT, AST) kiekį ir sumažino kepenų lipidų kaupimąsi. Aronijos fenoliniai junginiai sustiprina II fazės kepenų detoksikacijos mechanizmus ir mažina uždegimą riebalinės kepenų ligos modeliuose [8].
6. Neuroprotekcinis ir kognityvinis poveikis
Nauji įrodymai rodo, kad aronijų polifenoliai gali apsaugoti nuo neurouždegimo ir oksidacinio streso, susijusio su kognityviniu nuosmukiu. In vitro ir gyvūnų tyrimai rodo pagerėjusią atmintį ir sumažintą amiloido-beta kaupimąsi. Aronijų sultys gali palaikyti protinį aiškumą ir atsparumą su amžiumi susijusiems smegenų sutrikimams [9].
7. Šlapimo takai ir antimikrobinis poveikis
Panašiai kaip spanguolėse, aronijose esantys proantocianidinai padeda išvengti bakterijų prilipimo prie šlapimo takų. Jų antibakterinės ir antivirusinės savybės buvo tirtos kvėpavimo takų ir virškinimo trakto patogenuose, ir paaiškėjo, kad jos gali sumažinti infekcijų dažnį [10].
Aronijų sulčių mišiniai ir sinergijos
Nors aronijų sultys yra veiksmingos pačios savaime, jas derinant su kitais funkciniais ingredientais, sustiprėja ir jų skonis, ir gydomasis poveikis:
-
Aronija + burokėliai : gerina kraujotaką, mažina kraujospūdį ir gerina fizinį krūvį dėl nitratų ir polifenolių sinergijos.
-
Aronija + Haskapas : dvigubas antocianinų poveikis; palaiko akių sveikatą, kognityvinę apsaugą ir kraujagyslių atstatymą.
-
Aronija + obuolys : subalansuoja aronijų sutraukiamąjį poveikį ir pagerina antioksidantų įsisavinimą natūraliais cukrais ir pektinu.
-
Aronija + raudonieji serbentai : stiprina vitamino C kiekį ir imuninę sistemą; puikiai tinka žarnyno mikrobiotai ir odos švytėjimui.
-
Aronija + šaltalankis : Sudėtyje yra aronijų antocianinų su šaltalankių omega-7 riebalų rūgštimis, karotenoidais ir vitaminu E, kurie padeda palaikyti odos, širdies ir ląstelių sveikatą.
Kaip vartoti
Aronijas geriausia vartoti kaip sultis (50–150 ml per dieną), uogienes , medaus ekstraktą arba džiovintas uogas. Šalto spaudimo, nesaldintos sultys išsaugo polifenolių vientisumą. Jas galima vartoti vienas arba sumaišyti su švelnesnėmis sultimis, pavyzdžiui, obuolių ar morkų. Taip pat populiarėja fermentuoti aronijų gėrimai ir aronijų milteliai. Dėl gydomojo poveikio rinkitės produktus, standartizuotus pagal antocianinų arba polifenolių kiekį.
Nuorodos
-
Slimestad, R., Torskangerpoll, K., Nateland, HS ir kt. (2005). Flavonoidai iš juodųjų aronijų. „ Journal of Food Composition and Analysis“ , 18(1), 61–68.
-
Zapolska-Downar, D., Bryk, D. ir kt. (2012). Aronia melanocarpa ekstrakto antioksidacinis ir priešuždegiminis poveikis endotelio ląstelėms. Journal of Physiology and Pharmacology , 63(5), 497–504.
-
Valcheva-Kuzmanova, S. ir kt. (2007). Apsauginis aronijų sulčių poveikis streptozotocino sukeltam diabetui. Acta Alimentaria , 36(4), 445–458.
-
Skoczynska, A. ir kt. (2016). Aronijų papildai ir širdies ir kraujagyslių ligų rizikos žymenys. Kardiologijos žurnalas , 23(5), 491–498.
-
Sidor, A., ir Gramza-Michałowska, A. (2015). Aronijų uogos: antioksidacinio aktyvumo apžvalga. „ Journal of Functional Foods“ , 18, 675–691.
-
Christensen, LP ir Kaack, K. (2010). Juodųjų aronijų ekstrakto imunomoduliacinis poveikis žmogaus ląstelių modeliuose. Tarptautinis molekulinių mokslų žurnalas , 11(4), 1451–1463.
-
Naruševičius, M. ir kt. (2007). Aronijų sulčių poveikis metaboliniam sindromui. Medicinos mokslų monitorius , 13(12), CR555–CR561.
-
Valcheva-Kuzmanova, S. ir kt. (2011). Aronia melanocarpa ekstrakto hepatoprotekcinis poveikis. Pasaulio hepatologijos žurnalas , 3(3), 76–84.
-
Park, E. ir kt. (2017). Antocianinų gausaus aronijų sulčių neuroprotekcinis poveikis senesnėms pelėms. Nutrients , 9(9), 947.
-
Kranz, S. ir kt. (2010). Aronijų ekstrakto slopinamasis poveikis bakterijų ir virusų adhezijai. Phytotherapy Research , 24(6), 888–893.
Palikite komentarą