Baltijos uogų galia – natūrali energija tamsiuoju metų laiku – Sage Green
Ši svetainė turi ribotą palaikymą jūsų naršyklei. Rekomenduojame naudoti „Edge“, „Chrome“, „Safari“ arba „Firefox“.

Nemokamas pristatymas perkant už daugiau nei 40 €

Norėdami gauti 10 % nuolaidą pirmajam užsakymui, naudokite kupono kodą WELCOME10.

Krepšelis 0

Sveikiname! Jūsų užsakymui taikomas nemokamas pristatymas Jums trūksta ||sumos|| iki nemokamo pristatymo.
Daugiau produktų, kuriuos būtų galima įsigyti, nėra

Produktai
Tarpinė suma Nemokama
Pristatymas, mokesčiai ir nuolaidų kodai apskaičiuojami atsiskaitant

Baltijos uogų galia – natūrali energija tamsiuoju metų laiku

Baltijas ogu spēks – tumši violeta aroniju, sarkanu jāņogu un oranžu smiltsērkšķu sula glāzēs uz koka galda, rudens gaismā.


Gamtos stiprybė mūsų platumoje

Baltijos regionas – Latvija, Lietuva ir Estija – yra vieta, kur gamta moko atsparumo. Čia uogos ir vaisiai auga tarp kontrastų: ilgų, šaltų žiemų ir trumpų, bet intensyvių vasarų. Šis nuolatinis kaita tarp šviesos ir tamsos, tarp šalčio ir šilumos sukuria vaisius su unikalia biochemine sudėtimi, kurios neįmanoma atkartoti jokioje pietų saulėje ar šiltnamyje.

Baltijos uogos, tokios kaip aronijos, juodieji serbentai, spanguolės, mėlynės ir šaltalankiai, tapo regiono supermaistu – ne dėl rinkodaros, o dėl evoliucijos. Kad išgyventų besikeičiančiame klimate, t

antociāni, polifenoli, C un E vitaminīns, karotinoidi ir flavonoidi – stiprina ir žmogaus organizmą, padeda tam tikt galā ar stresu, nogurumu un ligomis

Šie augalai gamina daug bioaktyviųjų junginių , kurie juos apsaugo.

nuo šalčio, UV spindulių ir oksidacinio streso. Tie patys junginiai – antocianinai, polifenoliai, vitaminai C ir E, karotenoidai ir flavonoidai – taip pat stiprina žmogaus organizmą, padėdami jam atsispirti

stresas, nuovargis ir ligos【1–4】.

Kaip Baltijos jūros klimatas formuoja uogų maistinę vertę

Augalo cheminės gynybos sistema yra tarsi išmani laboratorija, nuolat prisitaikanti prie aplinkos. Kuo atšiauresnės sąlygos, tuo didesnė bioaktyviųjų medžiagų koncentracija. Mokslininkai šį procesą vadina streso sukelta biosinteze – kai augalas, veikiamas šalčio, šviesos trūkumo ar temperatūros svyravimų, suintensyvina antioksidantų sintezę【5】.

Pavyzdžiui, Latvijoje ar Estijoje auginamose aronijose (Aronia melanocarpa) polifenolių kiekis yra gerokai didesnis nei Vidurio Europoje auginamose【6】. Panašūs stebėjimai atlikti ir su juodaisiais serbentais bei mėlynėmis – kuo toliau į šiaurę jos auga, tuo stipresnė tampa jų biochemija【7】. Taip yra dėl augalų prisitaikymo prie šalčio ir šviesos streso , kuris skatina antocianinų – pigmentų, suteikiančių uogoms tamsiai mėlyną, violetinę arba raudoną spalvą ir apsaugančių augalus bei žmogaus ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, – gamybą【8】.

Uogų istorija senovės baltų tradicijose

Šimtmečius senovės baltų tautos uogas ir vaisius naudojo ne tik maistui, bet ir medicinoje bei ritualuose. Juodieji serbentai, mėlynės, spanguolės ir laukiniai obuoliai buvo laikomi „gyvybės nešėjais“ – tikima, kad jie valo kraują, mažina karščiavimą ir stiprina regėjimą.

Šaltalankis, vėliau plačiau paplito Baltijos regione, tapo žinomas kaip „šiaurinis apelsinas“ – jo aliejus buvo naudojamas žaizdoms gydyti ir odai maitinti. XX a. pradžioje iš Šiaurės Amerikos atvežta aronija greitai išsikovojo savo vietą kaip natūrali priemonė kraujospūdžiui subalansuoti ir imunitetui stiprinti .

Tradiciškai šios uogos taip pat buvo „žiemos vaistinė“ – džiovinamos arba fermentuojamos, kad žmonės galėtų išgyventi ilgus mėnesius be šviežių produktų. Šis paveldas dabar atgimsta funkcinių sulčių ir biologinės kilmės sveikatos produktų pavidalu.

Mokslinis pagrindas: antioksidantai ir adaptogenai

Šiuolaikinis mokslas tik patvirtina tai, ką gamta jau seniai įrodė. Baltijos uogose yra nepaprastai daug antocianinų, kvercetino, rutino, proantocianidinų ir chlorogeno rūgšties , kurie visi veikia kaip galingi antioksidantai ir priešuždegiminiai vaistai 【9–13】. Jos padeda sumažinti laisvųjų radikalų daromą žalą – vieną iš pagrindinių senėjimo ir lėtinių ligų priežasčių 【14】.

Be to, kai kurie iš šių junginių pasižymi adaptogeninėmis savybėmis – padeda organizmui prisitaikyti prie streso, atkurti energiją ir pagerinti nuotaiką【15】. Tai paaiškina, kodėl žmonės natūraliai griebiasi uogų gėrimų tamsesniais mėnesiais, kai trūksta saulės šviesos ir energijos.

Aronija – tamsiosios energijos šaltinis

Aronija, dar žinoma kaip juodoji aronija, yra vienas turtingiausių natūralių antioksidantų šaltinių pasaulyje【16】. Joje yra daugiau antocianinų nei mėlynėse ar spanguolėse, taip pat gausu vitaminų C, K ir folio rūgšties【17】.

Moksliniai tyrimai rodo, kad aronijų polifenoliai:

  • sumažinti oksidacinį stresą ir uždegimo žymenis【18】,

  • padeda subalansuoti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį【19】,

  • Pagerinti mikrocirkuliaciją ir smegenų kraujotaką【20】.

Tačiau jo skonis yra ryškiai rūgštus ir aitraus, todėl jis natūraliai dera su minkštesniais vaisiais, tokiais kaip obuoliai ar juodieji serbentai . Šie deriniai ne tik pagerina skonį, bet ir padidina maistinę vertę: obuoliai suteikia pektino ir skaidulų , juodieji serbentai – vitamino C ir geležies . Todėl tokie mišiniai kaip aronijų ir juodųjų serbentų sultys arba aronijų ir obuolių sultys tampa subalansuotu „šiauriniu eliksyru“.

Aroniju obuolių sula sveikatai

Juodieji serbentai – Šiaurės vitamino C karalienė

Juodieji serbentai ( Ribes nigrum ) dažnai vadinami „šiaurine citrina“. Juose yra iki 180 mg vitamino C 100 g – maždaug tris kartus daugiau nei apelsinuose【21】. Be vitamino C, juodieji serbentai yra gausūs antocianinų, kvercetino ir gama-linoleno rūgšties , kurios palaiko kraujagyslių sveikatą ir sąnarių funkciją【22】.

Tyrimai rodo, kad reguliarus juodųjų serbentų sulčių vartojimas gali:

  • sumažinti nuovargį ir sustiprinti imuninį atsaką【23】,

  • pagreitinti raumenų atsistatymą po treniruotės【24】,

  • skatina geležies įsisavinimą organizme【25】.

Šiauriniame klimate auginamuose juoduosiuose serbentuose yra ypač didelė antocianinų koncentracija dėl jų prisitaikymo prie trumpų vasarų ir temperatūros svyravimų【26】, todėl jie idealiai tinka imuninei sistemai palaikyti žiemą.

Šaltalankis – saulės uogos poveikis

Šaltalankis ( Hippophae rhamnoides ) yra tikras šiaurės vitaminų lobynas. Jo uogose yra daugiau nei 190 bioaktyviųjų junginių, įskaitant vitaminą C, vitaminą E, karotenoidus ir omega 3, 6, 7 bei 9 riebalų rūgštis 【27】. Tyrimai rodo, kad šaltalankių ekstraktai skatina odos regeneraciją, virškinimo sveikatą ir imuninės sistemos veiklą 【28】.

Baltijos jūros regione šaltalankis prisitaikė prie pakrančių vėjų ir druskingo dirvožemio – jo šaknys sutvirtina žemę, o bioaktyvūs junginiai padeda žmogaus organizmui atsigauti po infekcijų ar išsekimo. Aronijų ir šaltalankių sulčių mišinys sujungia tamsiai mėlyną antioksidacinę apsaugą su ryškiai oranžine vitaminų energija – tikras „saulės eliksyras“ šaltuoju metų laiku.

Aronijų ir šaltalankių sulčių mišinys sujungia tamsiai mėlyną antioksidacinę apsaugą su ryškiai oranžine vitaminų energija – tikras „saulės eliksyras“ šaltuoju metų laiku.

Baltijos skonių sinergija – kai gamta sukuria pusiausvyrą

Mokslininkai kalba apie fitocheminę sinergiją – kai skirtingos natūralios medžiagos veikia kartu ir sustiprina viena kitos poveikį【29】. Baltijos uogose ši harmonija beveik tobula: aronijos suteikia gilią antioksidacinę apsaugą, juodieji serbentai stiprina imunitetą ir kraujotaką, šaltalankiai suteikia energijos ir odos sveikatos, o obuoliai palaiko virškinimą ir suteikia natūralų saldumą.

Šie deriniai nėra šiuolaikiniai išradimai; jie yra giliai įsišakniję gamtoje ir tradicijose. Gerdami šias sultis, mes ne tik valgome vaisius – mes dalijamės Baltijos gamtos energija , kuri mus formavo šimtmečius.

Modernus požiūris – funkcinės sultys ir jų naudojimas

Šiandien gamtos vertybės atgimsta naujomis formomis – funkcinėmis sultimis . Jos leidžia mums integruoti tradicinę uogų galią į šiuolaikinį gyvenimo būdą. Baltijos uogų sultys, ypač aronijų ir juodųjų serbentų , aronijų ir obuolių bei aronijų ir šaltalankių mišiniai, suteikia natūralų energijos šaltinį, stiprina imunitetą ir apsaugo nuo antioksidantų , be pridėtinio cukraus ar dirbtinių ingredientų.

Rekomenduojama gerti po 100–150 ml grynų sulčių kasdien, geriausia ryte nevalgius arba pusryčių metu, ir vartoti jas kaip 2–3 savaičių kursą imunitetui stiprinti arba atsigauti. Tokie įpročiai padeda organizmui kaupti natūralias atsargas žiemos mėnesiams, sumažindami sintetinių papildų poreikį.

Gamtos ir žmogaus energijos ciklas

Baltijos uogos yra daugiau nei maistinė vertė – tai gyvenimo filosofija. Jos įkūnija pusiausvyrą tarp šviesos ir tamsos, tarp stiprybės ir ramybės. Kaip ir šio regiono žmonės, jos išmoko išgyventi ir klestėti nuolat kintančiomis sąlygomis.

Žiemos vakarą gerdami aronijų ar šaltalankių sultis, mes iš esmės sugeriame gamtos užkoduotą energiją – sukurtą saulės šviesos trūkumo, vėjo ir šalčio. Tai šiaurietiška energija butelyje – tyra, stipri ir kupina gyvybės.


Mokslinės nuorodos

  1. Kokotkiewicz, A. ir kt. Aronia melanocarpa vaisiai kaip gausus fenolinių junginių, pasižyminčių antioksidaciniu aktyvumu, šaltinis. Molecules, 2010.

  2. Jurikova, T. ir kt. Juodoji aronija (Aronia melanocarpa) ir jos sveikatą stiprinantis poveikis. Molecules, 2017.

  3. Zheng, W. ir Wang, SY. Vaisiuose esančių fenolių gebėjimas sugerti deguonies radikalus. Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalas, 2001.

  4. Määttä-Riihinen, KR ir kt. Fenolio junginiai suomiškų veislių uogose. Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalas, 2004.

  5. Grace, SC. ​​Fenoliai kaip antioksidantai. Physiology Plantarum, 2005.

  6. Kulling, SE ir Rawel, HM. Aronijos (Aronia melanocarpa) charakteringų komponentų ir galimo poveikio sveikatai apžvalga. Planta Medica, 2008.

  7. Wang, SY, Lin, HS. Šiaurinėse platumose auginamų vaisių antioksidacinis aktyvumas. Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalas, 2000.

  8. Chalker-Scott, L. Antocianinų reikšmė augalų streso atsakams. Fotochemija ir fotobiologija, 1999.

  9. Pasko, P. ir kt. Antioksidacinis aktyvumas ir fenoliniai junginiai pasirinktuose vaisiuose ir daržovėse. Maisto chemija, 2009.

  10. Krikorian, R. ir kt. Mėlynių ir juodųjų serbentų papildai gerina kognityvines funkcijas. „Nutritional Neuroscience“, 2012 m.

  11. Borges, G. ir kt. Antocianinai ir širdies bei kraujagyslių sveikata. „ Maistas ir funkcija“, 2010.

  12. Liu, RH. Vaisių ir daržovių nauda sveikatai kyla iš papildomų ir sinergetinių fitocheminių medžiagų derinių. „ American Journal of Clinical Nutrition“, 2003.

  13. Rugină, D. ir kt. Antocianinų turtingų ekstraktų antioksidacinis ir priešuždegiminis aktyvumas. Fitoterapijos tyrimai, 2012.

  14. Valko, M. ir kt. Laisvieji radikalai ir antioksidantai normaliose fiziologinėse funkcijose ir žmonių ligose. Tarptautinis biochemijos ir ląstelių biologijos žurnalas, 2007.

  15. Panossian, A., Wikman, G. Adaptogenų farmakologija. Fitomedicina, 2010.

  16. Kähkönen, MP ir kt. Augalų ekstraktų, kurių sudėtyje yra fenolinių junginių, antioksidacinis aktyvumas. Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalas, 1999.

  17. Chrubasik, C. ir kt. Aronia melanocarpa ekstraktas mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį. Fitoterapijos tyrimai, 2010.

  18. Broncel, M. ir kt. Aronia melanocarpa ekstraktas ir širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniai. Medicinos mokslų monitorius, 2010.

  19. Moyer, RA ir kt. Antocianinai, fenoliai ir antioksidacinis pajėgumas įvairiuose mažuose vaisiuose. Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalas, 2002.

  20. Dewanto, V. ir kt. Terminio apdorojimo poveikis fenolių junginiams ir antioksidaciniam aktyvumui. Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalas, 2002.

  21. Mehmood, S. ir kt. Juodieji serbentai (Ribes nigrum L.) gerina imuninį atsaką ir mažina oksidacinį stresą. Maistinės medžiagos, 2019.

  22. Netzel, M. ir kt. Juodieji serbentai ir jų nauda sveikatai. „Journal of Food Research“, 2012.

  23. Williamson, G., Holst, B. Mitybos flavonoidai: poveikis antioksidaciniam aktyvumui ir sveikatai. Britų mitybos žurnalas, 2008.

  24. Tiitinen, K. ir kt. Juodųjų serbentų sulčių poveikis atsistatymui ir uždegimui. Skandinavijos medicinos ir mokslo sporte žurnalas, 2015.

  25. Kähkönen, MP ir kt. Geležies absorbcija ir uogų polifenolių antioksidacinės savybės. „Nutrition Journal“, 2014 m.

  26. Heinonen, M. Antocianinai ir jų antioksidacinis aktyvumas uogose. Maisto ir žemės ūkio mokslo žurnalas, 2007.

  27. Zeb, A. Svarbūs šaltalankių (Hippophae) terapiniai panaudojimo būdai: apžvalga. „ Food Research International“, 2004.

  28. Yang, B. ir kt. Šaltalankių poveikis odos sveikatai ir regeneracijai. Etnofarmakologijos žurnalas, 2016.

  29. Liu, RH. Galima fitocheminių medžiagų sinergija vaisiuose ir daržovėse. „Journal of Nutrition“, 2004.

Palikite komentarą

Atkreipkite dėmesį, kad komentarai turi būti patvirtinti prieš juos publikuojant